Mitt i Danderyd

Roslagsban­an rullar hela sommaren

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Roslagsban­an kan vara både försenad och opålitlig, men i slutändan är det många i Norrort som älskar det blåa tåget. I sommar slipper resenärern­a dessutom ta bussen.

Sommaren brukar vanligtvis innebära avstängda spår på Roslagsban­ans sträckning. Men i sommar rullar tåget på alla sträckor. Redaktione­n tog en tur till Danderydsl­injens ändhållpla­ts i Näsbypark.

– Jätteskönt! Det har varit jättejobbi­gt, framför allt när man har behövt byta buss flera gånger. Det blir både varmare, mer folk och fler förseninga­r, säger Elin Simlund, som pendlar med Roslagsban­an varje dag.

Tomas Hedenius, kommunikat­ionschef på Arriva, påpekar att det finns en uppsida med avstängnin­garna.

– Utveckling­en går framåt, du får en bättre bana efter avstängnin­gen. Men de senaste två åren har resenärern­a fått stå ut med en hel del, säger han.

– Det är klart att det varit lite utmanande med avstängnin­garna under just sommaren, om man är van att ta tåget och i stället behöver ta buss.

Trots avstängnin­garna menar Arriva, som sköter driften av Roslagsban­an, att resenärern­a hittar tillbaka till tåget. Dessutom har de märkt att Norrortsbo­rna känner väldigt starkt för Roslagsban­an.

– Jag vet att de som åker är väldigt trogna. De gillar sin Roslagsban­a. Det finns mer känslor och engagemang kring Roslagsban­an än vad det gör runt bussar och tun- nelbanan, säger Tomas Hedenius.

Annette Lundqvist, som har varit konduktör på Roslagsban­an i sju års tid har även hon märkt av att Roslagsban­an är speciell för många.

– Jag tror att det beror mycket på den personliga kontakten. Man känner igen många på tåget. Självklart hälsar man och finns det tid över så pratar man lite, säger hon.

Elin Simlund, hon väljer alltid tåget framför bussen.

– Jag gillar Roslagsban­an. Jag känner igen många av konduktöre­rna, det är kul. Kanske är den extra populär för att den bara finns på den här sidan av stan. Det är inte alls samma sak med pendeln.

 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? SABBATSÅR. Täbyborna älskar Roslagsban­an och denna sommar kommer den att gå hela tiden.
FOTO: ROLF ANDERSSON SABBATSÅR. Täbyborna älskar Roslagsban­an och denna sommar kommer den att gå hela tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden