Mitt i Danderyd

Därför får det stå på din reg-skylt

- Maria Forsström

Man har kunnat göra personliga registreri­ngsskyltar till sin bil sedan 1988, och cirka 2 000 personer per år ansöker om en. Men vissa ord är helt enkelt för fula, vilket 100-150 personer per år upptäcker när de får avslag.

Ett par bröder ville skaffa registreri­ngsskylten ”Prince” till familjens bil eftersom de brukade kalla sig för det – men se det fick de inte för Transports­tyrelsen eftersom ordet ”Prince” är stötande. I avslaget står att ”stötande är ord som anspelar på droger, kriminalit­et, religion, svordomar eller sex” och Trans- portstyrel­sen anser att ordet ”Prince” anspelar på droger ”då det finns ett känt tobaksmärk­e som har detta namn”.

Hej, Transports­tyrelsen, varför betraktas ”Prince” som droger?

– Namnet är så nära relaterat till tobaksmärk­et att det inte går att använda, säger Maria Jakobsson, utredare på Transports­tyrelsen.

Skulle man få ha ” Madonna” eller liknande på sin registreri­ngsskylt?

– Det är svårt att säga på rak arm om det hade fått avslag eller blivit godkänt, det har mycket att göra med varumärkes­skydd och vi prövar varje ärende för sig. Man kan också få avslag om den önskade beteckning­en är upptagen eller motsvarar ett ordinarie registreri­ngsnummer.

Det kostar 90 kronor att beställa en personlig skylt, men 6 200 för rätten att använda den i tio år – och ifall man vill förlänga med fem till, ytterligar­e 3 700 kronor. Stockholms mest kända personliga skylt torde vara ”Ranelid”, fastskruva­d på författare­n Björn Ranelids åk som går att beskåda här och där på stadens gator.

Av cirka 2 000 ansökninga­r per år får 100-150 avslag. Danderyds Nyheter kan konstatera att skylten ”tönt” är ledig och ännu oprövad.

 ??  ?? LEDIG SKYLT. Men Transports­tyrelsen säger nej.
LEDIG SKYLT. Men Transports­tyrelsen säger nej.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden