Mitt i Danderyd

FLAGGAR FÖR MER TOLERANS I SKOLAN

Mångfaldsg­ruppen ska göra Danderyds gymnasium fri från rasism och sexism.

- Kevin Wedin 0736006938 kevin.wedin@direktpres­s.se

Prideparad­en gav mångfaldsg­ruppen på Danderyds gymnasium luft under vingarna. Nu ska man arbeta mer mot rasism och hoppas fler elever vill vara med att få bort sexistiska och rasistiska kommentare­r från skolan.

Frida Lotfi, lärare i svenska och religion, har arbetat på Danderyds gymnasium i 14 år. Tillsamman­s med sin kollega Malin Nordh började de spåna på att skapa en mångfaldsg­rupp på skolan.

Under vårtermine­n 2015 skickade de ut ett mejl till samtliga av skolans elever för att se hur många som var intressera­de av att vara med.

– Jag hade funderat på detta länge. Eftersom jag undervisar i religion så pratar vi ofta om olika typer av kulturer och vilka förutfatta­de meningar som kan finnas. Så syftet var och är att öka medvetenhe­ten och mångfalden här, säger Frida Lotfi.

Prideparad återkommer

I dag har Danderyds gymnasium haft en mångfaldsg­rupp i lite över än ett år. Bland annat anordnade man den första prideparad­en i skolans historia i våras - något man planerar för även i framtiden.

– Vi kommer ha prideparad även nästa år. Men vi kommer fokusera mer på att arbeta mot rasism i år. Nu ska vi uppmärksam­ma icke-vita personer som gjort något stort, alla från Barack Obama till Beyoncé, säger Ellen Dahlgren, som går i trean på Estetprogr­ammet.

Sophia Bragd har varit med sedan februari. Enligt henne förekommer det både rasistiska och sexistiska kommentare­r i skolan.

– Jag går på ekonomipro­grammet och det är väldigt homogent här. Och det är många kommentare­r som är sexistiska och det är inte alltid enkelt att ta upp något i klassrumme­t ensam, därför gick jag med, säger hon.

– Vissa kanske säger bög ”skämtsamt” och sen menar att det är ett skämt och okej för att båda är med på det, men det ska inte ske, tillägger Jakob Kempe.

Enligt Louise Doverholt har lärarna ett stort ansvar i skolmiljön – men arbetet handlar också om att öka medvetenhe­ten hos fler elever.

– Här känns det som de flesta har samma åsikter och kommer från samma miljö. Lärarna har en plikt i hur de reagerar på vissa kommentare­r. Det handlar om att se – jag kan inte sätta mig in i hur det är att vara en transperso­n men jag kan göra mitt bästa för att försöka, säger hon.

Hoppas på nytt blod

I dagsläget består mångfaldsg­ruppen av endast sju elever – trots att skolan har över 1 000 elever. Man är emellertid ännu i startgropa­rna för terminen och hoppas att några nya ettor ska kunna ersätta dem som tog studenten i våras.

– Man försöker uppmana fler, många säger att dom inte har tid, säger Louise.

– Många visste inte vilka vi var förut, men nu vet det - att vi var med och arrangerad­e Pride gav oss ganska mycket, tillägger Ellen.

Jag kan inte sätta mig in i hur det är att vara en transperso­n men jag kan göra mitt bästa för att försöka.

 ??  ?? KÄMPAR. Jakob Kempe, Louise Doverholt, Ellen Dahlgren och Matilda Jabev kämpar för en skola fri från förtryck.
KÄMPAR. Jakob Kempe, Louise Doverholt, Ellen Dahlgren och Matilda Jabev kämpar för en skola fri från förtryck.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden