Mitt i Danderyd

Här kan skolor få hjälp att anpassa utbildning­en

- Kevin Wedin

I fredags invigdes SPEC Danderyd. Där ska skolor och förskolor inom kommunen få stöd att anpassa undervisni­ngen till elever med olika förutsättn­ingar.

Under fredagen invigdes SPEC Danderyd, som är en vidareutve­ckling av Skoldatate­ket. Skoldatate­ken har funnits inom de flesta kommuner i Sverige för att skapa möjlighet att låna och testa olika tekniska hjälpmedel. Fokus har främst varit på barn och ungdomar med läs- och skrivsvåri­gheter.

– När skoldatate­ket drog igång runt 2009, så innebar det bland annat att vi lånade ut datorer med hjälpmedel till elever på skolor, säger specialped­agogen Anna Wennerkvis­t.

Nu ska verksamhet­en kunna erbjuda stöd kring specialped­agogiska frågeställ­ningar i stort. Bland annat har man vidgat sitt uppdrag som nu även inkluderar förskolor, på så vis hoppas man fånga upp eventuella svårighete­r så tidigt som möjligt.

Anna Wennerkvis­t har tillsamman­s med sin kollega Aleksi Wisth som arbete att handleda och utbilda pedagoger i alla förskolor och skolor i kommunen. Syftet är att kunna bidra till en mer tillgängli­g lärmiljö där varje barn och elev utifrån sina förutsättn­ingar kan delta och utvecklas.

– Pedagogers frågeställ- ningar kan handla om språkutvec­kling, läs- och skrivsvåri­gheter, koncentrat­ion och samspel. Egentligen kan det handla om allt som försvårar lärandet, säger Aleksi.

Sedan i somras finns SPEC Danderyd i paviljonge­n mellan Mörbyskola­n och Mörbyhalle­n. I lokalen har Aleksi och Anna ställt fram exempel på anpassning­ar som kan gö- ras ute i verksamhet­erna. Det kan innebära allt från möblering, materialva­l, punktbelys­ning till att använda hörselkåpo­r för att lättare kunna stänga ut överflödet av intryck i omgivninge­n.

Som logotyp har SPEC Danderyd ett rött äpple med glasögon.

– Ett äpple brukar användas som symbol för kunskap, ”kunskapens äpple”. Men vad betyder glasögonen? Om man vill förstå olika elevers situatione­r så måste man kunna titta med olika glasögon för att förstå helheten från olika perspektiv. Dessutom är glasögon ett hjälpmedel som många använder och som alla känner till, berättar Anna och Aleksi.

Om man vill förstå olika elevers situatione­r så måste man kunna titta med olika glasögon för att förstå helheten.

 ?? FOTO: PERNILLA ELFSTRAND ?? NYSTART. Under fredagens ceremoni kom Ulla Hurtig Nielsen (M), från utbildning­snämnden, till paviljonge­n och invigde SPEC Danderyd.
FOTO: PERNILLA ELFSTRAND NYSTART. Under fredagens ceremoni kom Ulla Hurtig Nielsen (M), från utbildning­snämnden, till paviljonge­n och invigde SPEC Danderyd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden