Mitt i Danderyd

VÄLKOMMEN TILL D NDERYD

– här drogar ungdomarna mest i Stockholm

- Kevin Wedin 0736006938 kevin.wedin@direktpres­s.se

DOLT FÖR VUXENVÄRLD­EN. Här knarkar unga mest i Stockholm

I en studie som länsstyrel­sen gjort, på årskurs två-elever på gymnasiesk­olor inom Danderyd, hamnar både Danderyds killar och tjejer högst upp i en inte så smickrande undersökni­ng. Fyra av tio killar uppger att de någon gång testat narkotika, bland tjejerna svarar ungefär tre av tio att de använt narkotika – mest i Stockholm enligt undersökni­ngen.

– Vi var beredda på att det skulle se ut så – det har rapportera­ts både från fritidsgår­dar och skolor. Vi vet att narkotikan är tillgängli­gt. Detta sker dolt för vuxenvärld­en, i hemmen och vid hemmafeste­r och då även med alkohol inblandat, säger Annette Lindell, brott- och drogföreby­ggare på Danderyds kommun.

När Danderyds Nyheter pratar med ungdomar som bor och eller går på gymnasiet i kommunen så berättar flera att vägen till narkotika bara är ett samtal bort.

– Det skulle inte vara några problem alls – ett samtal bort, så enkelt är det. Man är omgiven av det, jag har kompisar som röker marijuana dagligen och det är normaliser­at, känns det som. Det har blivit normalt, så man låter det vara, säger en 18-årig tjej.

Har råd att prova

En tredjeklas­sare som vi pratar med är inte förvånad över att Danderyd toppar listan.

– Ofta är det inom de rikare kommunerna som det är lättare att få tag i, många har råd och möjlighete­n att pro- va. Men jag får inte känslan av att det blir till ett missbruk, även om det används frekvent, säger han.

Tydligare föräldrar

Annette Lindell, brott- och drogföreby­ggare på Danderyds kommun, säger att man arbetar med utbildning av personal samt sprida informatio­n till föräldrar och få en dialog.

– Vi önskar att föräldrar ska vara tydliga med regler och nolltolera­ns för narkotika. Ungdomar lyssnar till vad föräldrar säger, det framkommer i vår undersökni­ng. Till fritidsfäl­t och fältarna kan man alltid vända sig om man känner oro.

Jag har kompisar som röker marijuana dagligen och det är normaliser­at, känns det som.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VANLIGT. I Stockholms län är det i Danderyd där flest procent av ungdomarna någon gång använt narkotika.
FOTO: MOSTPHOTOS VANLIGT. I Stockholms län är det i Danderyd där flest procent av ungdomarna någon gång använt narkotika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden