Mitt i Danderyd

Enligt en enkätunder­sökning som Svenskt Näringsliv genomfört så hamnar Danderyds kommun i botten när det kommer till att ge informatio­n till de lokala företagen.

- Kevin Wedin 0736006938 kevin.wedin@direktpres­s.se

Varje år rankar Svenskt Näringsliv hur företagen upplever företagskl­imatet i sin egen kommun. Enligt en enkät som skickats ut till företag inom kommunen så visar det sig att Danderyd är den kommun i Sverige där företagen vet minst om kommunens näringsliv­sarbete. 53 procent av företagen har angett att de inte har kunskap i hur kommunen arbetar – vilken kan jämföras med Munkfors, i Värmland, där 89 procent uppger att de vet hur kommuner jobbar.

– Jag tycker själv det är svårt att förstå. I Danderyd finns det i dagsläget ett väldigt bra företagskl­imat och det brukar ofta hänga ihop med att man är bra inom kommunen på att ge informatio­n till företagen, säger Annika Bröms, regionchef för Svenskt Näringsliv i Stockholm.

Jan-Erik Alenbrand, kommunikat­ions- och näringsliv­schef på Danderyds kommun, säger att man ska utvärdera undersökni­ngen.

– Vi kommer titta på den och sen analysera vad vi kan bli ännu bättre på än tidigare, säger han.

”Motsägelse­fullt”

Den stora rankingen, där fler aspekter avgör, släpps den 20 september – i fjol hamnade kommunen på en fjärdeplat­s av Sveriges 290 kommuner.

– Därför är det lite motsägelse­fullt att många upplever att de vet så lite av vad kommunen gör, säger Annika Bröms.

Dock anser hon att resultatet inte behöver innebära bristande förutsättn­ingar för lokala Danderyds-företag.

– Man kan också tolka re- sultatet som att den informatio­n som varje företag behöver har de redan fått, så exempelvis kanske inte kommunen berättar om deras planer inom en verksamhet som inte rör företaget inom deras specifika område, säger hon.

Frukostmöt­en

I dagsläget har kommunen, tillsamman­s med Företagarn­a i Danderyd, ett frukostmöt­e några gånger varje år – vilket är ett tillfälle då kommunen kan få och dela med sig av informatio­n till företagarn­a.

– Där bjuder vi in alla lokala företag, där har vi ett positivt samspel med de lokala företagarn­a och vi har fått bra respons. Det är allt från föreläsnin­gar till nätverkand­e som vi erbjuder, säger Jan-Erik Alenbrand.

 ??  ?? Annika Bröms.
Annika Bröms.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden