Mitt i Danderyd

Matgästern­a som tar makten

SKRIBENTER­NA BAKOM KROGRECENS­IONERNA: Därför skriver vi Gästernas inflytande i krogstockh­olm växer. Vi har träffat tre stockholma­re som med sina nätrecensi­oner avgör var vi väljer att gå ut och äta.

- Text: Clarence Frenker Foto: Erik Simander

I dag är det snarare regel än undantag att slänga ett öga på en recensions­sajt innan det väljs restaurang för kvällen.

Särskilt om du är utomlands eller i en ny stad. Och med sajter som Tripadviso­r, Foursquare och Yelp har det blivit allt lättare.

Begrepp som TA restauran ts( T ripa d visorresta­uranger reds anm .) är vida an väntrunt om i världen som ett kännetecke­n för en restaurang som fortsätter att få ett högt kundtryck och bra omdömen på grund av att tidigare positiva recensione­r. Och även i Stockholm växer fenomenet. Etablerade krogar har inte sällan hundratals omdömen från sina gäster via de olika recensions tjänsterna. Ende lära v enklare karaktär medan andra lägger ner sin själ i att ge en bild av sin krogupplev­else.

Men vilka är personerna bakom hyllningar­na och sågningarn­a och vad är det som driver dem?

Har byggt upp elitstatus

Katarina Dimitelle, 36, arbetar till vardags som psykiater men har vid sidan om byggt upp en status som ”elitskribe­nt” på recensions­sajten Yelp. Det innebär, i korthet, att hon har välskrivna recensione­r, en stark profilsida, och att hon aktivt röstar och skickar komplimang­er.

På fyra år har hon recenserat över 300 krogar i Stockholm.

–När man är född och uppvuxen i Stockholm som jag är hamnade man förr lätt på samma ställen. Och när man hittade något nytt ville man veta om det var bra eller inte, och då gick jag på ett antal nitar. Så då tänkte jag att jag börjar skriva som en dagbok för mig själv, säger hon.

Hennes recensione­r blev uppmärksam­made och efter en tid började hon skriva regelbunde­t på sajten under sitt egna namn. Och hon drar sig inte för att såga ett ställe.

– Jag ville inte läsa en recension i SvD om umamisalt. Jag ville ha ärlighet, veta om det är bra eller suger. Så då tänkte jag att jag får vara ärlig och säga som det är så att det blir bättre för alla, säger Katarina Dimitelle.

Enligt henne drivs hon även av responsen från de andra recensente­rna. Och ännu har hon inga planer på att sluta.

– Alla har olika stilar och min stil uppskattas. Jag har tänkt fortsätta ett bra tag till men det går också i vågor. Jag tycker att det är en kul hobby och oftast bestämmer jag mig för att skriva något när jag väl är på plats, säger hon.

Började skriva av en slump

IT-konsulten Michael Cavén, 47, från Liljeholme­n är även han elitskribe­nt på Yelp och rankas som nummer ett i Stockholm. Att han började skriva om sina krogupplev­elser var egentligen en slump.

– Det började med att vi hade en liten restaurang i området där jag bodde och att jag ville att fler skulle upptäcka att den var bra. Så på den vägen är det, säger han.

Tre år och 705 krogrecens­ioner senare tycker han att det är lika roligt och har inga planer att slå av på takten. I snitt skriver han en ny recension i veckan.

– Dels tycker jag att det är kul att skriva, och dels tycker jag att det är kul att äta. Sedan gillar jag att fotografer­a så det här är ett bra sätt att kombinera mina intressen, säger han.

Han har märkt av att intresset för krogrecens­ionerna ökat även bland de som bor i Stockholm. Men trots det är det bara en hobby och han får inget betalt.

– Jag kommer fortsätta så länge det är kul och så länge jag känner att det gör nytta. Det här kommer fortsätta att växa, det är kul att man får mer makt som konsument. Man kan se vad många skriver om ett ställe och det kan man oftast lite på, säger han.

”Gillar att dela med mig”

Alex Kouchmeshk­i, 35, arbetar till vardags som egenföreta­gare inom IT och har varit en flitig krogskribe­nt i ett och ett halvt år.

– Jag gillar att dela med mig och tycker det är kul när andra gör det också. Det är också ett bra tillfälle att skriva själv vad man tycker. När jag ska boka bord någonstans brukar jag själv kolla på sajterna vad folk skrivit om restaurang­en. Är det 50 recensione­r och 49 tycker det är bra så är det bra, säger han.

Han beskriver sin stil som rak och ärlig. Nu har han dock slagit av lite på takten men är fortfarand­e en flitig krogbesöka­re.

– Det blir lite som ett heltidsjob­b utan ersättning, så nu är jag inte lika aktiv även om det är en del av framtiden, att sprida informatio­n och dela med sig. Men jag äter ändå väldigt mycket ute, både på hamburgerh­ak och på Michelin-restaurang­er. Har du någon gång fått dåligt samvete för en sågning?

– Om man känner en krogägare och ser att man skrivit något kan det vara lite jobbigt. Som krögare är det nog vara ganska obehagligt att gå in på de där sajterna om man inte har skött sig. Man får nog lätt magsår om folk skriver negativa grejer eftersom de inte går att ta bort, säger han.

När jag ska boka bord någonstans brukar jag själv kolla på sajterna vad folk skrivit om restaurang­en. Är det 50 recensione­r och 49 tycker det är bra så är det bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden