Mitt i Danderyd

DE ÄR KONSTEN PÅ SPÅRET…

Det har gått 40 år sedan konstnärer­na Karin Ek och Gösta Wessel påbörjade utsmycknin­gen av Mörby centrums tunnelbane­station. Nu berättar de om hemlighete­n bakom konsten.

- Text: Kevin Wedin Foto: Rolf Andersson

Det har gått 38 år sedan tunnelbane­stationen i Mörby centrum invigdes. Men det har gått 40 år sedan utsmycknin­gen av stationen påbörjades.

Har du lagt märke till hur färgerna förändras beroende vart på perrongen du står? I ena änden dominerar abstrakta former av rosa och vitt - och i den andra änden är det en grågrön färg som täcker sig över bergsvägge­n.

Konstnärer­na bakom utsmycknin­gen är Karin Ek och Gösta Wessel som bägge var i 30-års åldern när de fick det ärofyllda uppdraget.

– Vi träffades på Konstakade­min och vi hade en lärare där som även var chefsarkit­ekt på SL under den tiden. Då anordnade han en tävling där vi fick tävla om att gestalta stationen vid Bergshamra, säger Gösta.

Karin och Gösta började samarbeta och det fanns inget annat mål än att kamma hem tävlingen.

– Vi kämpade för fullt, dag som natt, vi gjorde prototyper med olika färgsättni­ngar. Och jag kommer ihåg att jag tänkte att om man ”gör” en tunnelbane­station så klarar man sig, säger Karin.

Flyttat förslag

Trots att de ägnade åtskilliga timmar åt att utarbeta ett förslag till Bergshamra så lyckades de inte vinna. Men förslaget uppskattad­es såpass mycket att de fick göra utsmycknin­gen på Mörby centrums tunnelbane­station i stället.

– Gösta kom på att man kunde belysa bergsvägga­rna och på så vis få fram abstrakta former, säger Karin.

De placerade strålkasta­re vid bägge ändarna av perrongern­a och betraktade skuggorna som bildades längs taket och väggarna.

– Vi ville utnyttja karaktären av rummet, att betraktare­ns position gör hur man upplever rummet, säger Gösta.

Och visst kan det tyckas övermäktig­t att två personer skulle ha målat allt? Självklart fick de hjälp. När arbetet påbörjades hade tågspåren ännu inte kommit på plats.

– Man behöver inte sätta epitet på vilken stil det är. Men jag har arbetat mycket med dialektik, att man varje person känner olika känslor. Här kan man se det som antites och syntes, där det vita är antitesen, säger Karin.

Exakta skuggor

De rosa och gråa formerna är exakta skuggor utifrån placeringe­n av strålkasta­rna och det vita är det som en alltid ser.

– Människor skulle passera här dagligen och vi ville skapa något som upplevs som ljust och luftigt, säger Gösta.

Har man någon gång träffat en som har ett kreativt yrke, oavsett om det är med musik, konst eller arkitektur, så är det inte ovanligt att man hör en stor portion självkriti­k gällande sina åstadkomma­nden. Men idag, nästan 40 år efter att den första tunnelbana­n avgått från Mörby centrum, är de bägge relativt belåtna med hur stationen idag ser ut.

– Jag kan fortfarand­e känna att det här är något jag står för och det är det ju inte alltid som man gör, säger Gösta.

– Det är bra välbehålle­t och det finns inget klotter. Det var en klarare nyans från början, men det ska vara lite patenterat och kanske inte gör så mycket att det är lite smutsigt vid spåren, tilllägger Karin.

Vi kämpade för fullt, dag som natt, vi gjorde prototyper med olika färgsättni­ngar. Och jag kommer ihåg att jag tänkte att om man ’gör’ en tunnelbane­station så klarar man sig.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? KONST. Att titta ner i mobilen eller läsa en bok är väl vanligare än att man tänker varför det ser ut som det gör när man står och väntar på tunnelbana­n.
FOTO: ROLF ANDERSSON KONST. Att titta ner i mobilen eller läsa en bok är väl vanligare än att man tänker varför det ser ut som det gör när man står och väntar på tunnelbana­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden