Mitt i Danderyd

Matnyttigt om trafik och miljö

Antalet cyklister i Danderyd blir fler och fler för varje år. Under förra fredagen var det fullt fokus på hållbart resande och miljöarbet­e när Danderyd deltog i europeiska trafikantv­eckan.

- Kevin Wedin 0736006938 kevin.wedin@direktpres­s.se

Den gångna veckan var det den årliga europeiska trafikantv­eckan. I Sverige deltog cirka 80 kommuner och i Danderyd var det full fart från morgon till sen eftermidda­g under fredagen.

Fokus för dagen var att uppmuntra till hållbart resande och informera om kommunens arbete med miljöfrågo­r och kollektivt­rafik.

På plats fanns, bland annat, representa­nter från kommunen, Arriva, cykelbutik­en Sportson och en food-bike med vegetarisk mat.

– Det borde finnas betydligt fler food-bikes och foodtrucks här i Mörby. Alla är så positiva när man står här, det ända negativa är väl om någon frågar om jag säljer korv, säger Cécile Everett som för dagen har sin cykel vid Mörby.

Fler cyklister för varje år

I en undersökni­ng som Folksam gjorde i våras framkom det att Danderyd, tillsamman­s med Stockholm och Sollentuna, är bäst i Storstockh­olm på att underhålla sina cykelvägar - något som kan ha bidragit till att det blir allt fler och fler som väljer cykeln i Danderyd.

– Det blir absolut fler cyklister, dels ser vi det på mä- taren innan Stocksunds­bron och dels genom resvane-undersökni­ngar som vi gjort. De senaste åren har det ökat med över tio procent varje år, men det blir svårare varje år, säger Sofie Enander anläggning­schef på Danderyds kommun.

Marzena Makomski bor i Täby men flyttar snart till Mörby - dock reser hon igenom kommunen dagligen.

– Vi har en bil det tar läng- re tid än att åka buss och tunnelbana, sen cyklar jag ibland också och går väldigt mycket, säger hon.

Vandrande skolbuss

Och just det här med att skippa bilen är något man hoppas, från kommunens håll, att få fler att göra. Något man gärna ser att fler föräldrar börjar med är en vandrande skolbuss.

– Om man är, till exempel, fem familjer så turas föräldrarn­a om en dag i veckan att ta alla barnen till skolan och går dit om det är möjligt, annars är den en kvart varje morgon som det är trafikkaos kring skolorna, säger Sofe Enander.

Det borde finnas betydligt fler food-bikes och foodtrucks här i Mörby. Alla är så positiva när man står här

 ??  ??
 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? MATMILJÖ. Dagen till ära fanns det en food-bike som sålde vegetarisk och ekologisk mat. ”Jag passar in med miljötänke­t, dels på grund av cykeln och dels på grund av den ekologiska maten”, säger Cecile Everett.
FOTO: KEVIN WEDIN MATMILJÖ. Dagen till ära fanns det en food-bike som sålde vegetarisk och ekologisk mat. ”Jag passar in med miljötänke­t, dels på grund av cykeln och dels på grund av den ekologiska maten”, säger Cecile Everett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden