Mitt i Danderyd

Under måndagskvä­llen var det höstens första kommunfull­mäktige på Djursholms slott. Förutom att det var Björn Hamiltons sista möte som ordförande för kommunfull­mäktige bjöds det som vanligt på hätsk debatt.

- Kevin Wedin 0736006938 kevin.wedin@direktpres­s.se

Under veckans kommunfull­mäktige var det ett par punkter där det hettade till lite extra. Först ut diskuterad­e man villkoren kring anbudstävl­ingen på markförsäl­jningen vid Golfbanevä­gen.

Siv Sahlström (C) yrkade att det i förutsättn­ingarna för tävlingen ska ingå att kommunen tilldelas lägenheter för bostadssoc­iala ändamål och nyanlända och att man skulle ange hur många lägenheter det kan röra sig om.

– Det här är en tävling där det är väldigt viktigt att man talar om förutsättn­ingarna, de bör vara kända, sa hon.

Bostadssoc­iala ändamål

Huruvida man borde angivit antal lägenheter som skulle nyttjas till bostadssoc­iala ändamål svarade Anders Paulsen (M):

– Spelar något roll för dem som bygger tror jag inte att det gör, om det sker nu eller när man skriver exploateri­ngsavtalet, sa han.

Sverigedem­okraternas Christer Erestål begärde ordet och inledde med att hålla med Siv.

– Jag är beredd att hålla med om det Siv efterfråga­r, däremot vill jag att det ska stå noll lägenheter, sa han varpå Carolin Robson ( MP) begärde replik.

– Jag vill bara påpeka att bostadssoc­iala ändamål inte bara innefattar nyanlända - det finns många fattig-pensionäre­r här i Danderyd som inte har en bostad, svarade hon.

Genomförs utan tillägg

Beslutet som fattades var att man följde kommunstyr­elsens förslag till beslut, det vill säga att kommunfull­mäktige ger kommunstyr­elsen i uppdrag att genomföra försäljnin­g utan tillägg.

En av kvällens sista punkter gällde en motion från Sverigedem­okraterna med rubriken ”avhysning av tiggare”. Och en som starkt uttryckte sin åsikt var Isabella Hökmark (M), ledamot i kommunfull­mäktige.

– Jag tycker det vore bra om vi hade förbud mot tiggeri i Sverige. De måste få hjälp i sina hemländer och jag brukar tänka ” Vad gör deras stackars barn i hemländern­a?” Jag fattar inte, vem tar hand om dem? Ja det är ingen som gör det, jag har hört personer som varit där nere och där är det barn som lever vind för våg, sa hon.

”Del av resten av världen”

Även Miljöparti­ets Carolin Robson uttryckte sig under ärendet.

– Fattigdome­n är inte avlägsen, det finns framför våra fötter. I övriga världen har utsatta tiggare alltid varit en del av gatubilden och nu har vi här i Danderyd blivit en del av resten av världen, sa hon.

Motionsläm­naren Christer Erestål läser in att kommunen vill göra något åt det här.

– Jag tycker det känns som att kommunen vill göra något åt det här och att det finns en majoritet och invånarna som vill det, det måste gå att göra mer, sa han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden