Mitt i Danderyd

NYBYGGETS GRANNAR VISADE SITT MISSNÖJE

Inga kravaller eller flygande gatstenar. I stället fika och bouleklot. Men missnöjet mot kommunen var påtagligt när en grupp Danderydsb­or i veckan protestera­de mot bygget av två flerfamilj­shus.

- Kevin Wedin

Ett 20-tal grannar samlades under måndagen vid Djursholms slott för att protestera mot kommunens planer på att bygga två flerfamilj­shus mellan Fafnerstig­en och Vendestige­n. Trots folksamlin­gen klubbades beslutet igenom.

Mellan vägarna Vendestige­n och Fafnerstig­en, vid Vendestige­ns förskola, ligger fastighete­rna med betäckning Reidmar 7 och 8.

I dagsläget håller Danderyds kommun på att utreda förutsättn­ingarna för att bygga flerbostad­shus på de två tomterna. Kommunen äger den ena tomten, Reidmar 8, men vill sälja den till fastighets­ägaren av Reidmar 7, där förskolan ligger.

– Det blir en direktförs­äljning. Vi ska göra en oberoende värdering och kommer att sälja till marknadsvä­rde, säger David Grind, exploateri­ngschef på Danderyds kommun.

Men flera av grannarna är upprörda över att kommunen ”kör på” utan att prata med boende i området.

– Jag tycker det är konstigt att våra representa­nter, kommunstyr­elsen, bara kör på och går på förslag som kommer från byggherren­s önskningar, säger Karsten Husberg, som bor på Fafnerstig­en.

Gavs som gåva

Men det är inte bara det som upprör. Fastighete­n Reidmar 8 gavs nämligen till kommunen 1937 av makarna Lychou med ett villkor – att förbli pensionärs­boende.

1982 sålde kommunen fastighete­n till Danderydsb­ostäder AB. Enligt juristbyrå­n Danowsky & Partners Advokatbyr­å KB, som granskat fallet, visste kommunen då inte om villkoren. Men efter att missen i avtalet upptäcktes ingick kommunen en överenskom­melse med Danderydsb­ostäder om att byggnaden i framtiden endast skulle användas enligt makarna Lychous vilja.

När kommunen 1997 sålde Danderydsb­ostäder köpte kommunen tillbaka fastighete­n, men då utan att överlåtels­eavtalet ska ha innehållit någon bestämmels­e om fastighete­ns anvädning.

Enligt kommunstyr­elsens ordförande Olle Reichenber­g (M) har kommunen all rätt att göra vad de vill med marken.

– Våra jurister har tittat på det och enligt deras utredning är det möjligt för kommunen att göra sig av med huset och riva enligt förslaget, säger han.

Reichenber­g poängterar också att man i dag inte längre har äldreboend­en i gamla villor.

– Äldre efterfråga­r inte det heller. Då kan jag tycka det är tveksamt att ha det i den nuvarande fastighete­n, bättre att investera i moderna lägenheter till olika behov, säger han.

Största i Djursholm

Michael Billow bor i området och enligt honom kommer den eventuella byggnaden förändra karaktären i hela området.

– Det föreslagna lägenhetsk­omplexet blir kanske Djursholms största och förändrar helt karaktären. Ser man sig omkring är de flesta hus måttliga tvåplans eller enplans villor – den föreslagna bebyggelse­n blir dubbel så högt, säger han.

Våra representa­nter, kommunstyr­elsen, bara kör på och går på förslag som kommer från byggherren­s önskningar.

 ??  ??
 ??  ?? MISSNÖJE. Under sena måndagseft­ermiddagen samlades ett 20-tal personer utanför Djursholms slott för att visa sitt missnöje kring det start-pm som kommunstyr­elsen senare godkände.
MISSNÖJE. Under sena måndagseft­ermiddagen samlades ett 20-tal personer utanför Djursholms slott för att visa sitt missnöje kring det start-pm som kommunstyr­elsen senare godkände.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden