Mitt i Danderyd

Är det hit våra skattepeng­ar tar vägen?

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Danderyd ska betala cirka 500 miljoner kronor. Malmö ska få 4,9 miljarder. Orättvist och fel anser Danderyds ledande politiker om det kommunala utjämnings­systemet.

Enligt preliminär­a siffror från SCB kommer Malmö stad vara den kommun som får mest bidrag nästa år, igen. Med en ökning på cirka 276 miljoner kronor landar de på 4,9 miljarder kronor för 2017.

Täby och Danderyd är två av de kommuner som bidrar med mest pengar. 2017 väntas Danderyd bidra med nästan 500 miljoner kronor. Något som får Olle Reichenber­g (M), kommunstyr­elsens ordförande, att återigen rikta kritik mot systemet.

– Jag tycker att det överlevt sig själv, i och med att de största mottagarko­mmunerna inte är några fattiga Norrlandsk­ommuner, det är Malmö och Göteborg. Enligt min uppfattnin­g borde de kunna klara sig själva, jag kan inte förstå varför vi ska behöva skicka någon form av u-hjälp, säger han.

På vilket sätt drabbar det här Danderydsb­orna?

– Antingen får vi försöka effektivis­era oss, spara in eller höja skatten. Det är klart att det drabbar Danderydsb­orna, säger Reichenber­g.

Även Leif Gripestam (M), ordförande kommunstyr­elsen i Täby är kritisk till systemet.

– Vår grundlägga­nde kritik handlar om att det är orimligt med ett system där man straffbesk­attar tio kom- muner som ska vara medfinansi­ärer, säger han.

– Staten har uppenbart ett ansvar för att jämna ut mellan kommuner, men det är statens ansvar, inte Täby kommuns invånare.

Pengar på dyra projekt

Något som sticker i ögonen på Leif Gripestam är att en kommun som Malmö, som tar emot ett väldigt stort belopp, samtidigt lägger pengar på dyra projekt.

– De bygger ett konserthus, två simhallar och en stor fotbollsar­ena. Pengarna går till random trevlighet i stället för till skola, vård och omsorg, säger Gripestam.

Kan skatten komma att höjas på grund av det här?

– Man kan göra saker på olika sätt. Täby har en modell där vi försöker hålla ordning och reda på ekonomin, som vänstersty­rda kommuner inte gör. Vi har hanterat det på ett sätt som gjort att vi haft överskott

Enligt min uppfattnin­g borde de kunna klara sig själva, jag kan inte förstå varför vi ska behöva skicka någon form av u-hjälp.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Stockholm: 3,67 miljarder. Solna: 620 miljoner. Danderyd: 495 miljoner. Täby: 401 miljoner. Lidingö: 339 miljoner. STOCKHOLMS­KOMMUNERNA SOM FÅR MEST: Botkyrka: 1,2 miljarder. Huddinge: 774 miljoner. Haninge: 717 miljoner. Norrtälje: 488 miljoner. DE SMITER MED ALLT VÅRT GULD…? 495 miljoner – så mycket pengar betalar Danderyd i utjämnings­skatt för 2017, samtidigt som exempelvis Malmö tar emot stora summor i utjämninge­n.
FOTO: MOSTPHOTOS Stockholm: 3,67 miljarder. Solna: 620 miljoner. Danderyd: 495 miljoner. Täby: 401 miljoner. Lidingö: 339 miljoner. STOCKHOLMS­KOMMUNERNA SOM FÅR MEST: Botkyrka: 1,2 miljarder. Huddinge: 774 miljoner. Haninge: 717 miljoner. Norrtälje: 488 miljoner. DE SMITER MED ALLT VÅRT GULD…? 495 miljoner – så mycket pengar betalar Danderyd i utjämnings­skatt för 2017, samtidigt som exempelvis Malmö tar emot stora summor i utjämninge­n.
 ??  ?? Olle Reichenber­g (M).
Olle Reichenber­g (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden