Mitt i Danderyd

Nya fältare ska mota de ungas missbruk i grind

NYA FÄLTARE. Satsar på förebyggan­de insatser mot knarket

- Kevin Wedin 0736006938 kevin.wedin@direktpres­s.se

Danderyds fältteam arbetar förebyggan­de för att få färre ungdomar att prova narkotika eller alkohol. De tror att målet går att nå – om än på lång sikt.

För några veckor sedan skrev Danderyds Nyheter om att det är högst antal ungdomar i Stockholm som någon gång provat narkotika här i kommunen. Med anledning av det bestämde vi träff med fältteamet som ligger under socialtjän­stens familjeavd­elning i Danderyd som har i uppgift att, bland annat, förebygga missbruk.

– Rapporten är det största underlag som vi har just nu och det måste vi ta på allvar, säger Jessica Leander, en av fältsekret­erarna.

Med sina tre kollegor och en gruppchef, är de en helt ny sammansatt grupp av fältsekret­erare som bland annat ska vara ute i miljöer där ungdomar vistas, föreläsa bland skolor och skapa en strategi för hur de ska förebygga ohälsa samt få färre ungdomar att testa alkohol, narkotika eller tobak.

– Att arbeta förebyggan­de är en viktig insats vi kan göra för att nå ut till så många som möjligt och det måste man arbeta med ända från tidiga år, säger Sara Gyllenswär­d.

– Alkohol finns ständigt kring oss, man visar upp det på Nyhetsmorg­on på tv, till exempel. Så det är väldigt viktigt att föräldrarn­a, som starkt påverkar sina ungdomar, intar en tydlig ståndpunkt, tillägger Caroline Andersson.

Kontakt med föräldrar

I samverkan med fritidsfäl­tare och föräldrava­ndring, som anordnas av högstadies­kolornas föräldrafö­reningar, finns de ute under helger som trygga vuxna.

– Vi möts upp och pratar om i vilka områden vi ska gå. Stöter man på en hemmafest, till exempel, försöker vi få kontakt med föräldrar. En del kan bli lättade att vi kommer, om man eventuellt ordnat en fest för mindre antal personer och det har kommit objudna dit, säger Sara.

Långsiktig strategi

Danderyds ungdomar tillhör toppen i osmickrand­e kategorier, men det går att se det på ett annat sätt också.

– Det är trots allt väldigt många som inte provar narkotika eller dricker alkohol, då måste vi se vad det är där som är annorlunda, säger Kristoffer Rosin.

– Viktigt också är att ha ett långsiktig­t strategisk förebyggan­de arbete i samverkan med andra aktörer där resultaten visar sig om några år, säger gruppchef Ann-Cecilia Svedjekran­s

En del kan bli lättade att vi kommer, om man eventuellt ordnat en fest för mindre antal personer och det har kommit objudna dit.

 ??  ??
 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? PÅ FÄLTET. Fältarna Caroline, Sara, Kristoffer och Jessica är tillsamman­s med gruppchefe­n Ann-Cecilia några som ska arbeta för att motarbeta ohälsa bland kommunens ungdomar.
FOTO: KEVIN WEDIN PÅ FÄLTET. Fältarna Caroline, Sara, Kristoffer och Jessica är tillsamman­s med gruppchefe­n Ann-Cecilia några som ska arbeta för att motarbeta ohälsa bland kommunens ungdomar.
 ??  ?? 10 SEPTEMBER.
10 SEPTEMBER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden