Mitt i Danderyd

Danderyds skolor på pallplats i Stockholm

- Kevin Wedin

Danderyd hamnar på topplistan gällande flera kategorier när lärarförbu­ndet rankar Sveriges bästa skolkommun­er. Danderyds skolor är också populära bland elever från andra kommuner.

När Lärarförbu­ndet rankar Sveriges bästa skolkommun hamnar Danderyd på plats 57, i en ranking som toppas av skånska Vellinge. Endast Nykvarn och Nacka hamnar före Danderyd i Stockholms län.

Men det finns tre punkter där Danderyd hamnar topp fem. Bland annat kommer man tvåa, av Sveriges 290 kommuner, gällande de elever i årskurs nio som går ut högstadiet med högst meritvärde. Man kommer på tredje plats gällande elever som går ut högstadiet med minst godkänt som betyg och femma i andelen som går ut gymnasiet med behörighet för högskolan.

”Många vill gå i Danderyd”

Harri Koski är rektor på högstadies­kolan Mörbyskola­n och en stor faktor, enligt honom, beror på att man har en bra arbetsro i skolan.

– Vad vi kan se som en stor framgångsf­aktor är att vi har en bra lärmiljö i skolan, eleverna har möjlighet att ägna sig åt lärande i stället för tjafs, säger han.

Att Danderyd hamnar i topp gällande höga skolresult­at är inte något nytt. Och förutom skolrankin­gen har man på Mörbyskola­n fått ytterligar­e ett kvitto på att skolan är attraktiv.

– Vi har tagit emot flera elever från andra kommuner, bland annat Solna, Sollentuna och Vaxholm. Så kvittot är att det är många elever som vill gå i skolan i Danderyd. Till intagninge­n nu hade vi 70 elever i kö, säger Harri Koski.

 ?? FOTO: ROFFE ANDERSSON ?? BEHÖRIGHET. Harri Koski har varit rektor på Mörbyskola­n i nästan fem år och en anledning till topplaceri­ngen är att skolan nästan har 100 procent behöriga lärare.
FOTO: ROFFE ANDERSSON BEHÖRIGHET. Harri Koski har varit rektor på Mörbyskola­n i nästan fem år och en anledning till topplaceri­ngen är att skolan nästan har 100 procent behöriga lärare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden