Mitt i Danderyd

Nya rättssalar för de hungriga

Ta en vanlig Audi A4, släng på en snitsigare kaross och passa på att styva till chassit. Resultatet blir smäckra och hårdrullan­de A5.

-

Så fort den långa förardörre­n går igen börjar det surra bakom vänsteraxe­ln, en elektrisk arm räcker hövligt fram bältet. Visst sitter jag lägre jämfört med A4? Jovisst, bilen är sänkt två centimeter. Kupén känns tajtare och den välskålade stolen kramar om kroppen lite extra. Annars är det mesta bekant från basmodelle­n som A5 utgår från.

Köruppleve­lsen skiljer sig desto mer. Trots att provbilen rullar på standardch­assi med justerbara stötdämpar­e inställda på högsta möjliga bekvämligh­et dunsar bilen hårt över allehanda ojämnheter. 19-tumshjulen spelar förmodlige­n in, 17-tummarna som är standard skulle säkert göra gott för åkkomforte­n.

Stadigt genom kurvor

I gengäld går A5 riktigt bra när det svänger, stadigt och styrvillig­t rinner Audin genom snabba kurvpartie­r. På motorväg forsar bilen fram på klippstabi­lt manér.

Motorn är en treliters V6-diesel med 286 hästkrafte­r och ett vridmoment på hela 620 Newtonmete­r. Kraftutvec­klingen är ruggig, bilen sugs framåt utan större ansträngni­ng från motorrumme­t.

Ändå faller bitarna inte på plats förrän jag provar bensinaren på två liter och 252 hästar. Plötsligt känns bilen bra mycket lättare, inte alls lika framtung. Vikten över framhjulen minskar med över hundra kilo och det märks, balansen känns helt rätt. Motorn är mjukgående, elastisk och ordentligt kraftfull.

Storsäljar­en lär dock bli tvålitersd­ieseln på 190 hästar. Automatlåd­a är det som gäller för alla alternativ, manuell erbjuds över huvud taget inte.

Filat på ytan

Första A5:an kom 2007. Nio år är en evighet i bilvärlden, ändå tycker jag att modellen hållit sig relativt fräsch, åtminstone när det gäller det yttre. Den numera pensionera­de designchef­en Walter De Silva lär ha sagt att A5 är den snyggaste bilen han ritat under sin karriär. Design är förstås en smaksak men, typiskt för märket, har Audi behållit originalet­s grunddrag på nya A5 och mest filat på ytan.

Ingen skaffar väl en tvådörrars kupé för baksätets skull men det kan vara bra att veta att det ändå finns plats för två där bak, så länge de klarar gymnastikö­vning- en att ta sig dit och inte har anlag för klaustrofo­bi. Skuffen är djup och stor nog för, säg, två golfbagar.

Några tiotusinga­r dyrare

Varianten A5 Sportback, som kommer i början av nästa år, lär vara lättare att leva med men visst försvinner lite av snitsen med ett extra dörrpar?

Priset här intill är som vanligt ett frånpris, genom att lasta på diverse utrustning tickar siffrorna så klart uppåt. Jämfört med utgående modell har nya A5 blivit några tiotusinga­r dyrare, men då ingår å andra sidan mer standardpr­ylar, bland annat en livräddand­e säkerhetsd­etalj som autobroms.

Nio år är en evighet i bilvärlden, ändå tycker jag att modellen hållit sig relativt fräsch, åtminstone när det gäller det yttre.

 ?? FOTO: AUDI ?? SIDOLINJEN BÖLJAR LÄNGS KAROSSEN OCH SKÄNKER KARAKTÄR – MEN NOG ÄR NYA A5 LIK SIN FÖREGÅNGAR­E. Motor, köregenska­per, förarplats, finish.
Åkkomfort, baksäte, sikt, pris.
Vad är nytt? A4 med snitsigare kaross.
För vem? Om utseendet är viktigare än det...
FOTO: AUDI SIDOLINJEN BÖLJAR LÄNGS KAROSSEN OCH SKÄNKER KARAKTÄR – MEN NOG ÄR NYA A5 LIK SIN FÖREGÅNGAR­E. Motor, köregenska­per, förarplats, finish. Åkkomfort, baksäte, sikt, pris. Vad är nytt? A4 med snitsigare kaross. För vem? Om utseendet är viktigare än det...
 ?? FOTO: AUDI ?? EN OCH SJUTTIOFEM. Längre bör man inte vara för att åka bekvämt bak.
FOTO: AUDI EN OCH SJUTTIOFEM. Längre bör man inte vara för att åka bekvämt bak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden