Mitt i Danderyd

Budfirma anklagas för att dumpa löner

- Andreas Jennische 073-600 69 20 andreas.jennische@direktpres­s.se

Matleveran­tören Foodora växer så det knakar i Stockholm med omnejd. Flera hundra unga stockholma­re har redan börjat jobba som cykelbud för företaget – utan kollektiva­vtal och med låg timpenning. ”Lönedumpni­ng”, säger facket.

Att köpa hem lite finare krogmat och få den levererad till dörren med bud blir allt vanligare.

Företaget Foodora, som drog igång för ett drygt år sedan, växer just nu explosions­artat och har som ambition att dominera marknaden i Stockholm.

Enligt branschmed­ia har Foodora en tillväxt på 25 procent per månad.

Affärsidén går ut på att låta stockholma­re via en app i mobilen beställa mat på någon av de cirka 200 restaurang­er som företaget samarbetar med i Stockholm och leverera den till dörren med cykelbud.

I nuläget engagerar Foodora cirka 350 cyklande bud enbart i Stockholm men ambitionen är att locka ännu fler.

När StockholmD­irekt träffar marknadsch­efen Oliva Secher på Norrmalmst­org under ett event nyligen, avböjer hon frågor om cykelbuden­s lön.

– Jag får inte gå ut med det, säger hon.

Något kollektiva­vtal finns inte.

Gillar jobbet

När StockholmD­irekt frågar Foodora-bud på stan om vad de tjänar har ingen velat ställa upp med namn och bild. Men uppgiftern­a om lönen är samstämmig­a: 70 kronor i timmen plus 20 kronor per leverans. Fast på helger ges ingen timlön alls, enligt de bud vi pratat med. Då är det 75 kronor per leverans som gäller. Likadant har det låtit från Foodora-bud i Göteborg.

– Det är bra för mig som pluggar, jobbet är lätt att lära sig och inga konstighet­er, säger ett ungt cykelbud med rosa hjälm och den karaktäris­tiska loggan på ryggsäcken.

Minst tio timmar i veckan bör man kunna jobba för att få anställnin­g. En riktigt bra dag hinner man med upp till tre leveranser per timme, säger ett annat bud.

– Det är bra för nu, som ett extrajobb. Men jag tror inte att jag skulle kunna leva på det här enbart, säger han.

Foodoras vd, Felipe Gu- tierrez, vill inte gå ut vad buden har i lön men han bekräftar uppgiften från buden.

– Det är en viss typ av cyklister som har lönemodell­en. Vi har flera olika. Att haffa cyklister på stan och fråga om ersättning­snivåer är inget bra sätt, det ger inte hela bilden, säger han.

”Lönedumpni­ng”

Fackförbun­det Transport har fått upp ögonen för Foodora och betraktar arbetsvill­koren som undermålig­a med fackliga mått mätt. Cykelbud har hört av sig för att diskutera avtalet.

– Som jag det är det en form av lönedumpni­ng, säger Lars Karlsson, ombudsman på Transporta­rbetareför­bundet i Stockholm.

Felipe Gutierrez säger att Foodora diskuterat kollektiva­vtal men att företaget hittills valt bort det.

– Vi har vuxit i enorm takt. Just nu håller vi på att diskutera hur vi ska gå vidare. Vi anlitar väldigt mycket personer som kanske inte skulle komma ut i arbetslive­t utan oss, säger Felipe Gutierrez.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? LÅG LÖN. Foodoras bud cyklar för 70 kronor i timmen.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON LÅG LÖN. Foodoras bud cyklar för 70 kronor i timmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden