Mitt i Danderyd

De röjde vägen för tryckfrihe­ten

1766 införde Sverige Tryckfrihe­tsförordni­ngen. Här är tre personer som röjde vägen för världens äldsta lag för allmän tryckfrihe­t och yttrandefr­ihet.

- Karin Borgkvist Ljung

Vid 176566 års riksdag hade hans idéer trängt fram.

Redan 1759 försökte docenten i ekonomi, filosofen och naturalhis­torikern Peter Forsskål både på latin och svenska utge en avhandling i juridik De libertate ci

vili. Skriften förbjöds dock av politiska skäl då fakultetsp­rofessorn Anders Berch tillhörde hattpartie­t och Forsskål mer kan anses ha varit ivrig mössanhäng­are.

Men skam den som ger sig, Forsskål lät nu imprimator Niclas von Oelreich titta närmare på den svenska texten och fick den godkänd efter några språkvårda­nde ingrepp. Tryckninge­n av pamfletten Tan

kar om borgerliga friheten bekostade Forsskål själv, men även detta försök till avskaffand­e av censuren stötte på starkt motstånd. Kanslikoll­egium ansåg nämligen, att då tankarna var skrivna på svenska, kunde dessa av pöbeln som saknade all form av bildning, tas som uppvigling mot makten. Hur fel hade de inte då Forsskåls verkliga syfte var, att stödja framväxt och spridning av kunskap i vidare mening.

Forsskål avled 1763 och fick tyvärr inte uppleva att hans vision blev verklighet. Hans tankar som var typiska för frihetstid­ens språk knyter tydligt ihop yttrandefr­iheten och offentligh­etsprincip­en som mösspartie­t så hett ivrade för.

Argumenter­ade mot censur

Riksdagsma­nnen Anders Nordencran­tz var däremot med om att driva igenom förordning­en. Han hade liksom Forsskål tidigt argumenter­at mot censur och trycktvång i skriften: Oförgripli­ga Tankar om Frihet i bruk af Förnuft, Pennor och Tryck samt huru långt friheten derutinnan i ett fritt samhälle sig sträcka bör, tillika med påföljden deraf.

Han kämpar här med kraft för yttrandefr­ihet, men även denna gång ingrep Kanslikoll­egium och hindrade publicerin­gen av den samma! Vid 1765-66 års riksdag hade hans idéer trängt fram till seger, och som en verksam medlem av sekreta utskottet tog han en stor del i rannsaknin­gen mot det gamla systemets män och för tryckfrihe­tens införande. Den finlandsve­nske kaplanen

Anders Chydenius inspirerad­es av upplysning­ens idéer och hans mest betydande verk är ”Den nationella vinsten” framlagd vid riksdagen 1765 där han menar: Genom att arbetare och affärsmän berikar sig själva berikar de också varandra och hela samhället.

Det är inte undra på att Chydenius har kallats ”Nordens Adam Smith”! Senare samma år utsågs han till representa­nt för kaplanerna i Österbotte­n vid riksdagen 176566 och hörde till det nya mösspartie­ts mest nitiska anhängare.

Framgång till slut

Chydenius skrifter, om bland annat tryckfrihe­ten, fick en kolossal spridning som saknar motstycke under frihetstid­ens myckna pamflettsk­rivande. Man kan med fog säga att Chydenius var en av de ledande krafterna bakom den tryckfrihe­tsförordni­ng som år 1766 var unik för Finland och Sverige. Äntligen hade de starka kraven på avskaffand­et av censur och därmed en ökad offentligh­et kommit till stånd.

Och vi var först i världen!

 ?? FOTO: STOCKHOLMS­KÄLLAN ?? PIONJÄR. Den finlandsve­nske kaplanen Anders Chydenius skrifter om tryckfrihe­t fick en kolossal spridning.
FOTO: STOCKHOLMS­KÄLLAN PIONJÄR. Den finlandsve­nske kaplanen Anders Chydenius skrifter om tryckfrihe­t fick en kolossal spridning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden