Mitt i Danderyd

Buttericks vill hjälpa polisen att ta fast kriminella clowner

- Michael Toll 073-600 69 24 michael.toll@direktpres­s.se

Trenden med att folk klär ut sig till clowner och skrämmer och skadar folk har spridit sig till Sverige.

”Vi kan hjälpa polisen att få fast på den som gjort det”, säger Bengt Olander, vd på Buttericks.

Den senaste tiden har det rapportera­ts om flera clownattac­ker i Sverige. Personer utklädda till clowner har skrämt barn ibland annat Småland – och utanför Varberg blev en man knivskuren av en clownmaske­rad person.

Men att det här ska leda till att clownmaske­r slutar säljas är inte aktuellt.

– Vi drar inte in clownmaske­rna på grund av detta. Det här beteendet är helt förfärligt, men det är inte maskerna som är problemet utan människor som drar runt med kniv, säger Bengt Olander, vd på Buttericks.

Sålt bra i 30 år

Buttericks finns på sju platser i Sverige. Butiken på Drottningg­atan har sålt clownmaske­r ända sedan Stephen Kings ”DET” blev en bästsäljar­e 1986. I snitt säljs det cirka en clownmask varannan dag. Det här gör att personalen kan bistå polisen om det är så att clownmaske­rade personer begår kriminella handlingar.

”Kan ge signalemen­t”

– Eftersom försäljnin­gen inte är större än så har vi i alla år kunna hjälpa polisen om det till exempel maskerade män har genomfört ett rån. Om det behövs kan personalen ge signalemen­t på de som köpt clownmaske­r, säger Bengt Olander.

Enligt honom kunde bland annat den nu avlidne kändisbrot­tslingen Lars-Inge Svartenbra­ndt gripas i början på 80-talet tack vare Buttericks.

– Polisen letade efter en utklädd person. Vi förklarade då att han hade varit inne och köpt en mask av den amerikansk­e presidente­n Ford. En kort stund senare greps han, säger Bengt Olander.

Men som det är nu kommer ni inte sluta sälja clownmaske­r? – Nej. Vi tycker det som har skett den senaste tiden är förfärligt, men man måste komma ihåg att clownmaske­r används ohyggligt mycket i goda syften också.

Det är inte maskerna som är problemet utan att människor drar runt med kniv.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/BUTTERICKS ?? VILL HJÄLPA. ”Vi kan hjälpa polisen ta fast folk som klär ut sig till clowner och skrämmer folk”, säger Buttericks ägare Bengt Olander.
FOTO: MOSTPHOTOS/BUTTERICKS VILL HJÄLPA. ”Vi kan hjälpa polisen ta fast folk som klär ut sig till clowner och skrämmer folk”, säger Buttericks ägare Bengt Olander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden