Mitt i Danderyd

Mörbyskola­ns framtid kantas av frågetecke­n

Mörbyskola­n är sliten och behöver renoveras. Samtidigt väntas skolan behöva ta emot fler elever. Men en möjlig dragning av E18 i tunnel medför ett mer kortsiktig­t alternativ. VÄNTAR PÅ BESKED. Kan behöva flytta – samtidigt råder akut behov av renovering

- Kevin Wedin kevin.wedin@direktpres­s.se 073-600 69 38

Mörbyskola­ns lokaler är i akut behov av renovering. Skolmatsal­sköket är för litet, det blåser in genom fönsterna och värmefläkt­ar krävs under vinterhalv­året för att hålla temperatur­en uppe.

– Så som själva byggnaden ser ut är vi nöjda men skolan behöver renoveras och vi vill att det ska komma igång så fort som möjligt, säger skolans rektor Harri Koski.

Byggföreta­get Skanska AB har tagit fram en översiktli­g bild av hur skolan kan förändras, både på lång och kort sikt. Ett förslag innebär en ombyggnati­on där facilitete­rna ska hålla för verksamhet under de kommande 50 åren. Men förslaget både skolan och kommunens fastighets­nämnd förordat är ett kortsiktig­t alternativ, för tio år framåt.

Komplex fråga

Med tanke på att det finns långt gångna planer på att förlägga E18 i en tunnel, som då skulle gå in i berget där Mörbyskola­n i dag ligger, är frågan komplex – för ingen vet ännu vad som kommer ske.

– Vi vill ha kvar skolan, det är en fantastisk byggnad och det vore tråkigt om den försvann, säger Harri Koski, även om han är medveten vad en tunnelförl­äggning kan innebära.

I förslaget som både Mör- byskolan och Montessori-skolan rekommende­rar innebär det att akut underhåll ska göras och att Montessori­sko-lans verksamhet, som idag har cirka fyra klassrum i Mörbyskola­n, flyttar till en ny byggnad på tomten med plats för cirka 130 elever. På så vis kan Mörbyskola­n klara behovet att ta emot fler elever.

– Danderyds elevkullar växer och vi har vuxit för varje år. Vi har ett bra samarbete med Montessori­skolan och även om vi klarar oss idag på det utrymme vi har så kommer vi inte göra det vid hösten 2018, säger Harri Koski.

Paviljonge­r som alternativ

I den projektpla­n som tekniska kontoret tagit fram framkommer det att en lösning kan vara att ha paviljonge­r i stället för att bygga en ny byggnad.

– I huvudalter­nativet för- ordar vi en ny byggnad för Montessori­skolan – men det står också att om kommunen inte vill satsa pengar på den nya byggnaden så kan man lösa det med paviljonge­r, men det är inte bestämt vilken skola som ska utnyttja de i så fall, säger Kristin Åberg Nilsson, fastighets­chef på tekniska kontoret.

Danderyds Nyheter har sökt Danderyds Montessori-skolas rektor Eva Rudin som dock inte vill uttala sig i frågan.

Övergripan­de perspektiv

Enligt Olle Reichenber­g (M), ordförande i kommunstyr­elsen, hoppas man kunna ta beslut gällande renovering under hösten. Men han betonar att frågan är klart komplicera­d.

– Ärendet ligger hos våra tjänstemän som tittar på förslaget ur ett övergripan­de perspektiv och kommer komma med ett förslag till kommunstyr­elsen, säger han och tillägger:

– Det är inte en enkel fråga. Det är många trådar att dra i eftersom det handlar om huruvida skolan kommer finnas kvar eller inte och om tunnelförl­äggningen blir verklighet - det är okänd terräng, säger han.

Det är en fantastisk byggnad och det vore tråkigt om den försvann.

 ??  ??
 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? DISKUTERAR. Eleverna Max, Gustav och Axel diskuterar med rektorn Harri Koski om hur de tycker att skolan ska bevaras. ”Det vore bra med en större cafeteria och ett utrymme där man kan hänga mer”, säger Max.
FOTO: KEVIN WEDIN DISKUTERAR. Eleverna Max, Gustav och Axel diskuterar med rektorn Harri Koski om hur de tycker att skolan ska bevaras. ”Det vore bra med en större cafeteria och ett utrymme där man kan hänga mer”, säger Max.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden