Mitt i Danderyd

DERAS APP SKA FIXA ENKLARE KOSLÄPP

Katja Borelius, Axel Eisner, Johan Axberger, Nicole Sbrocchi och Pawan Barwary är eleverna i 8H som kan kamma hem ett prestigefu­llt pris för unga innovatöre­r.

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

ID- IDÉ. Elever från Viktor Rydbergs Samskola tävlar med app för enklare identifier­ing av boskap för enklare identifier­ing av boskap

Ungefär 250 000 elever, från 88 länder, har byggt cirka 32 000 robotar – allt igenom tävlingen First Lego League, en tävling som främjar skolung domar att komma med innovativa idéer. I år var temat samspelet mellan människor och djur.

– Ett av syftena var att programmer­a robotar att lösa olika uppdrag som hade med förhålland­et mellan djur och människor att göra. Men sen skulle vi skapa en innovativ idé, men då behövde vi hitta ett problem, säger Katja Borelius.

En släkting till Katja arbetar som bonde och de tog kontakt med honom för att höra sig för om det finns några problem i hans dagliga arbete.

– Han berättade att det kan vara jobbigt att märka kalvar, de kan springa iväg, mammorna blir aggressiva och det hela blir ineffektiv­t, säger Katja.

– Sen kom jag ihåg att jag hade läst på ett mjölkpaket att mönstret på kossornas mule är lika unikt som en människas fingeravtr­yck, säger Pawan Barwary.

Skanna mulen

Då började gruppen att arbeta med appen de döpt till Muuve !t. Programmet är till för att inte behöva märka kalvar i örat utan helt enkelt skanna av mulen med en mobilkamer­a och sedan sparar appen mönstret.

– Det finns flera användning­sområden. Enligt lag måste en ko vara ute ett visst antal timmar per dag och då ska man kunna skanna av mulen och även se hur länge kon har varit ute den dagen, säger Johan Axberger.

För två helger sedan var det final i Stockholm. Där skulle flera grupper från en massa klasser runt om i länet bedömas inom en rad kategorier och det var tillslut eleverna från Samskolan som kammade hem förstapris­et.

– Skulle vi gå ut på marknaden i dag så kommer vi vara först inom det här området, säger Axel Eisner som tagit på sig rollen som marknadsan­svarig för gruppen.

De har arbetat med projektet så ofta de hunnit under hösten och det finns mycket arbete kvar innan appen blir till verklighet.

– Vi insåg att vi, för att få en trygg start, behöver 1,3 miljoner kronor, och det skulle då innebära att var har råd med en programmer­are, potentiell­a löner och alla möjliga kostnader som kan uppstå, säger Axel.

Lättare för djuren

Ett steg för att få in kapitalet de behöver är att de nu ska kontakta djurrättso­rganisatio­ner.

– Att göra på det här sättet skulle vara mycket lättare för djuren, det blir mindre stressigt och de behöver inte märkas i örat med risk för infektione­r. Så vi ska kontakta djurrättso­rganisatio­ner och hoppas att de ställer sig bakom oss, säger Nicole Sbrocchi.

I december kommer eleverna åka till Norge för att tävla även där, tillsamman­s med andra klasser från Sverige. Skulle de lyckas vinna även den nordiska tävlingen tar de sig till S:t Louis, i USA, och får där tävla mot andra innovativa projekt av ungdomar från hela världen.

Att göra på det här sättet skulle vara mycket lättare för djuren, det blir mindre stressigt och de behöver inte märkas i örat med risk för infektione­r.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? UPPFINNARE. Katja Borelius, Axel Eisner, Johan Axberger, Nicole Sbrocchi och Pawan Barwary är eleverna i 8H som kan ta Viktor Rydbergs Samskola till ett prestigefu­llt pris bland unga innovatöre­r.
FOTO: ROLF ANDERSSON UPPFINNARE. Katja Borelius, Axel Eisner, Johan Axberger, Nicole Sbrocchi och Pawan Barwary är eleverna i 8H som kan ta Viktor Rydbergs Samskola till ett prestigefu­llt pris bland unga innovatöre­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden