Mitt i Danderyd

Upplagt för nytt badhus vid Mörbyleden

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Mörbybadet är både i dålig skick och i vägen för en kommande tunnelförl­äggning. Nu har kommunen kommit med ett förslag på en plats där ett nytt bad kan stå färdigt 2020.

Ett nytt badhus ser ut att kunna bli verklighet i Danderyd. Mörbybadet­s nuvarande skick, med skador på innervägga­r, golv och bassängsto­mmar, är inte på topp och samtidigt finns det långt gånga planer på att tunnelförl­ägga E18 precis där badet i dag ligger.

– Ju snarare vi får till ett nytt bad, desto mindre behöver vi lägga pengar på det gamla badet – det är att slänga pengar i sjön, säger Torsten Sjögren (M), ordförande i fastighets­nämnden.

25 miljoner finns avsatt för att Mörbybadet ska fortsätta fungera under de kommande tio åren.

Transparen­t fasad

Men nu har nämnden tagit fram ett förslag om en ny plats – vid Mörbyleden alldeles bakom Fribergask­olan och ett stenkast från Mörby centrum. En plats som lämpar sig mycket bra enligt David Grind, exploateri­ngschef på kommunen.

– Vi har sett över olika möjlighete­r. Det här är nära kollektivt­rafik, tre skolor och det är på en plats där det inte går att bygga bostäder för det är för bullrigt, säger han.

I förslaget står det, bland annat, att badhuset ska uppföras med en transparen­t fasad för att gatan ska upplevas mer levande och att byggnadskr­oppen ska skjutas så långt västerut som möjligt för att göra badhuset till en naturlig del av Mörby centrum.

– Sen är Mörbyleden i dag en ganska otrygg och mörk plats så det här skulle ge mer liv åt platsen, säger David Grind.

Behövs något mer

Detaljplan­eringen för det nya badet väntas pågå till och med 2018. Då ska kommunen ta fram skisser på hur badet ska komma att se ut och om det kommer finnas något mer än enbart en simhall.

– Det måste finnas någon annan verksamhet där också,

Det här är nära kollektivt­rafik, tre skolor och det är på en plats där det inte går att bygga bostäder för det är för bullrigt.

något gym, något som gör att det går att få mer ekonomi till anläggning­en, säger Torsten Sjögren.

Ett Start-PM kommer tas upp under kommunstyr­elsens möte på måndagen. Om förslaget godkänns så kommer det finnas en ny simhall i Danderyd tidigast 2020.

 ??  ??
 ??  ?? VÅTMARK? Strax nedanför Fribergask­olan, längs Mörbyleden, är tanken att det nya badhuset ska komma att stå år 2020 som tidigast.
VÅTMARK? Strax nedanför Fribergask­olan, längs Mörbyleden, är tanken att det nya badhuset ska komma att stå år 2020 som tidigast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden