Mitt i Danderyd

Akut-mess till hjälp för nödställda öbor

- Kevin Wedin

Ett akut-SMS som går till alla grannar – det kan nog vara bra för de flesta områden. Och för de boende på Tranholmen kan det vara extra värt med tanke på de svåra kommunikat­ionsmöjlig­heterna.

För ett par år sedan inträffade en brand på Tranholmen – efter det uppkom frågan hur man kan förbättra skyddet med tanke på de svårighete­r som finns för brandkåren att ta sig till ön.

– Då föddes idén med en sms-grupp via en app. SMS känns som det vanligaste att folk ser, säger Mikael Sjöbeck, som själv bor på ön och såg till att göra tjänsten tillgängli­g för Tranholmar­na.

Får bestämma själva

Det bor fler än 400 personer på ön och hittills är cirka 170 personer anslutna till SMSgruppen. Alla blir fördelade till varsin grupp inom det städområde på ön som man tillhör.

– Händer något så skriver man, till exempel, ”det brinner på...” och då ser alla i närområdet det och på så vis kan man snabbt påkalla uppmärksam­het i realtid, säger han.

Enligt Mikael får användarna själv bestämma när en vill använda tjänsten och menar att det inte är något som ska ersätta ett samtal till SOS Alarm.

– Så länge det är en akutsituat­ion får folk bestämma själva, säger han.

Det är tredje vintern som man använder tjänsten och sedan ett par veckor har allt fler på ön anslutit sig, det efter att en person ska ha drabbats av misstänkt blindtarms­inflammati­on och snabbt kunde få hjälp av närboende.

 ??  ??
 ??  ?? LANDGÅNG. Under vinterhalv­året finns det en bro över till Tranholmen, något som underlätta­r vid nödsituati­oner då det endast går att nå ön med båt i vanliga fall.
LANDGÅNG. Under vinterhalv­året finns det en bro över till Tranholmen, något som underlätta­r vid nödsituati­oner då det endast går att nå ön med båt i vanliga fall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden