Mitt i Danderyd

Täbys nya kommunhus kan koras till årets fulaste

- Lotten Engbom

Just nu pågår en omröstning av årets fulaste nyprodukti­on. En av de nominerade byggnadern­a ligger i Täby – det nya kommunhuse­t.

Arkitektup­proret, som samlar människor som är trötta på att all nybyggnati­on i Sverige är fyrkantig, likriktad, ful och konstig, har uppfört ett nytt arkitektpr­is - ” Kasper Kalkon-priset”. 12000 medlemmar har nominerat tio byggnader som nu kan ta hem pris som årets fulaste nyprodukti­on. Bland de nominerade byggnadern­a finns Täbys nya kommunhus.

”Täbys nya kommunhus är ritad av White. White kalllas ofta för Sveriges sämsta arkitektby­rå här i Arkitektur­upproret och det beror på att de endast klarar av att rita en sorts byggnad, det vill säga stora fyrkantiga glaslådor. Kulturhuse­t i Stockholm var fult redan 1974 och behöver inga fler kopior”, lyder nominering­en.

På Arkitektup­prorets hemsida har alla möjlighet att rösta. Några av de som röstat på Täbys kommunhus skriver så här på Facebook.

”Jag röstar för nummer 6 för att jag måste se eländet! Dock bör det tilläggas att byggnaden smälter väl in i Täbys övriga fula lådor.”

”Ruggiga exempel överlag. Täbys guldhus säger mycket om att pengar och smak inte hänger ihop över huvud taget.”

Men alla kan inte välja vilken byggnad de ska lägga sin röst på:

”Får ångest av dem alla. Vet inte vilken jag ska rösta på, alla är värda en kalkon.”

Just nu ligger dock kommunhuse­t sist i omröstning, där Segerstedt­huset i Uppsala leder.

En vinnare ska utses den 28 november.

 ?? FOTO: ROFFE ANDERSSON ?? GULDVITTRI­NG. Täbys nya kommunhus faller inte alla i smaken.
FOTO: ROFFE ANDERSSON GULDVITTRI­NG. Täbys nya kommunhus faller inte alla i smaken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden