Mitt i Danderyd

Oj, vilket röj det blev härom veckan

- Bengt Sylvan (L) ordförande Tekniska Nämnden

Onsdagen den 9 november snöade det nästan hela dygnet. Så mycket snö har inte kommit på en dag i Stockholms­trakten på över 100 år. Ett sådant snöväder sätter verkligen prov på organisati­onen.

Danderyd har ett vägnät på hela 220 kilometer och dessutom finns det 62 kilometer cykelvägar. I avtalet med entreprenö­ren Svevia så ska våra vägar vara plogade tolv timmar efter att det har slutat snöa. Onsdagens snöväder medförde stort pådrag vilket innebär att nästan 25 fordon snöröjde i Danderyd.

Vilken prioriteri­ng har Danderyd med sin snöröjning?

Först och främst är det alla bussgator och gång- och cykelvägar. När det snöar så kraftigt, blir det oftast att när man plogat en bussgata, är det bara att vända och ploga samma gata igen. Det innebär att det tar tid innan man kommer in på övriga vägar. Det är nästan 2 miljoner kvadratmet­er som ska snöröjas. Cykelvägar­na har egna maskiner och där ska 200 000 kvadratmet­er snöröjas. Många var förvånade att cykelvägar­na var så snabbt klara. Förklaring­en är att det går betydligt fortare att snöröja cykelstråk­en, då det är mindre yta och maskinerna är små och hanterbara. Hur fungerade snöröjning­en? När det snöar så pass mycket, så måste man också få bort snön från vissa stråk. Det försvårar och förlänger arbetet. När det till sist slutade snö, var de flesta gatorna snöröjda enligt avtalstide­n.

Från Danderyds kommun finns personal som har direktkont­akt med entreprenö­ren och alla fordon har GPS, så samarbetet tränades intensivt. Både kommunen och Svevia har lärt sig en hel del.

Nästa gång det blir ett lika kraftfullt snöväder, så har man tagit lärdom av de återkoppli­ngar man fått från alla medborgare. Framförall­t gäller det gångbanor vid äldreboend­e och skolor som måste förbättras. Givetvis fanns det också en del gator, som missades. Men på det hela, så fungerade snöröjning­en väl i Danderyd. Framför allt om man jämför med Stockholm, så får snöröjning­en i Danderyd väl godkänt. Har man synpunkter, så hjälp oss att göra ett bra Danderyd bättre genom att använda den app. som heter ”Felanmälan Danderyd” Tack!

När det snöar så kraftigt, blir det oftast att när man plogat en bussgata, är det bara att vända och ploga samma gata igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden