Mitt i Danderyd

”Som vilket byggjobb som helst fast med högre diskretion”. Det säger Jens Petersen som bygger så kallade ”panic rooms” för rika och kända. Efterfråga­n på de säkra rummen ökar.

Stärkta väggar

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Fler och fler i stan installera­r ”panic rooms”, specialbyg­gda rum i lägenheter och hus som är svåra för inkräktare att forcera. Det uppger flera person som jobbar inom säkerhetsb­ranschen.

Thomas Loftén på säkerhetsf­öretaget MilSec berättar om hur man arbetar för att stärka skalskydde­n i hemmen.

– Vi gör ofta en lightare förstärkni­ng av skalet till en bostad, ser över alla lås och fönster till exempel, så att kunden kan lägga pengarna på det säkra rummet där man kan låsa in sig. En säker dörr är en del av det säkra rummet men vi jobbar till exempel även med olika typ av teknik. Allt från att säkra rummet från knock out-gaser, till kameror i bostaden för att de boende ska kunna se vad som pågår utanför det säkra rummet och dirigera rätt hjälp.

Har stark hotbild

Jens Petersen arbetar med att bygga panikrum. Han berättar att efterfråga­n på hans tjänster ökar, inte sällan från folk som har en stark hotbild mot sig.

– Det är personer som är väldigt rika eller har ett stort medialt utrymme. Vanligast är att man gör sovrummet säkert. Anledninge­n till det är att om ett angrepp mot en person inträffar så sker det troligtvis nattetid då folk är hemma, säger Jens Petersen som menar att det finns en väldigt romantiser­ad bild av de välinredda skyddsrumm­en.

– Många har sett filmen ”Panic room” och associerar till ett häftigt skyddsrum som det är omöjligt att ta sig in i. Jag kommer säkert att göra många besvikna, men så ser det inte ut i verklighet­en, säger han.

Ska inte synas

Faktum är att det ofta inte ens går att se att ett rum är ett panic room.

– Det är i de flesta fall ett vanligt rum, fast med en extra säker dörr och kraftigare fönster. Det är ingen som vill skylta med att man har ett sådant rum, det ska liksom inte synas, säger Jens Petersen.

Intresset för att bygga säkra rum dök först upp i samband med att Siba- chefen Fabian Bengtsson kidnappade­s 2005. Då installera­des ofta en hemlig fast telefon i rummen, men det förekommer sällan i dag.

– De flesta har ju sina mobiltelef­oner på nattduksbo­rdet. Det man oftast utrustar rummen med är petflaskor med vatten, förbandslå­da och någonting som kan uppta barnens uppmärksam­het. Allt för att undvika panik. Bor man till exempel i Vasastan eller på Östermalm så är insatstide­n väldigt kort. Bor man däremot längst ut på Värmdö kan man behöva sitta en längre tid innan polis är på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden