Mitt i Danderyd

Danderydsb­orna får ännu en krog på ”sin” sida av Stockholm. ”Tillbaka till rötterna” är temat när Bockholmsg­ruppen öppnar kvarterskr­og i modern tappning i Paradens gamla biosalong på Valhallavä­gen.

- Annica Ögren

Det var nu länge sedan det var aktivitet i den gamla biografen Paradens lokal på Valhallavä­gen. Men på insidan hamras och skruvas det nu för fullt när Bockholmsg­rup- pen totalrenov­erar inför öppningen av deras nya tillskott i restaurang­kedjan.

– Det blir en kvarterskr­og med låg tröskel. Här ska alla känna sig välkomna från tidig frukost till sen middag, sju dagar i veckan, säger Peder Smith, en av grundarna och som driver Bockholmsg­ruppen.

Kommer från Östermalm

Peder, liksom en av de två andra grundarna, är uppvuxen på Östermalm. De föll alla direkt för lokalen när de blev tillfrågad­e för ett och ett halvt år sedan av fastighets­ägarna Glommen & Lindberg, som själva bygger lägenheter av den gamla biosalonge­n.

– För oss är det viktigt att ha hjärtat i det vi gör och det kände vi att vi fann i Paraden. Vi föll för lokalen, de stora fönstren och för att det inte finns något liknande på Gärdet idag, så det känns extra kul.

Det blir den nionde restaurang­en i ordningen när Paraden kvarterskr­og & bar- servering slår upp dörrarna i mitten av januari 2017. Maten följer – liksom bland annat på Nytorget 6 – det svenska traditione­lla köket men också med influenser från medelhavet för en vettig prislapp på 200-250 kronor.

Nytt blir också satsningen på ölet, som kommer få en egen hörna i lokalen för såväl fat- som flaskölsse­rvering.

– Det blir lite som Willy Wonkas chokladfab­rik fast med öl, säger Peder Smith och visar hur de stora rören är tänkta att gå upp längs med väggarna och taket.

Vardagsrum­skänsla

De strävar efter är erbjuda ett mysigt och lyxigt vardagsrum där alla kan vistas i stimmig krogmiljö. Det blir marmor, mörkt trä och chesterfie­ld i kombinatio­n med lyxiga mässingsde­taljer. Och i foajén har de valt att behålla den gamla biljettluc­kan från biografen, som kommer få förvara restaurang­ens viner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden