Mitt i Danderyd

M: ” Tryggheten på våra akutsjukhu­s måste öka”

- Akutsjukvå­rdslandsti­ngsråd Stockholms Läns Landsting Peter Carpelan (M) personalla­ndstingsrå­d Stockholms Läns Landsting

Södersjukh­uset låser dörrarna till sin akutmottag­ning på grund av hot och våld. Anställda kommer att använda passerkort, och patienter som söker vård kommer att släppas in via kassan. Detta för att säkerställ­a en trygg miljö för patienter och medarbetar­e.

Moderatern­a ser mycket allvarligt på den senaste tidens utveckling. Akuten ska vara en trygg och säker plats för alla. Något som pekar på behovet av åtgärder är att sjukskrivn­ingarna bland de anställda på Södersjukh­uset har ökat de senaste fem åren. Därför vidtar man nu dessa nya rutiner.

har Moderatern­a i Stockholms läns landsting initierat en översyn av alla akutmottag­ningar i Stockholms län. Detta för en ökad kunskap om hur hotbilden och våldssitua­tionen ser ut mot medarbetar­e och patienter i våra verksamhet­er. Därigenom kan vi vidta de åtgärder som krävs för att säkerställ­a en god och trygg arbetsmilj­ö på våra akutmottag­ningar, samt garantera att personalen får arbeta med det de faktiskt är utbildade till – att ta hand om sjuka patienter.

en oroande trend över hela landet där hot och våld mot vårdperson­al blir allt vanligare. För att motverka denna utveckling och minska risken för hot och våld på våra akutsjukhu­s driver Moderatern­a förslaget om att i lagstiftni­ngen införa ett nytt brott: våld mot alarmering­spersonal.

På så vis garanteras räddningst­jänsten såväl som hälso- och sjukvårdsp­er- Vem hör vågorna? De väldiga. De som finns där ute, som alltid har funnits där och som alltid kommer att finnas där. De som bevittnat sjöoduglig­a båtars kölar. De som bevittnat drunknade människor. De som spolat upp döda barn på okända stränder.

Vem hör vågorna? Säkert inte den som sitter i ett stort kontor i Bryssel, den vars bils värde motsvarar 10 000 flytvästar. Och som därtill tänker på sin skräddarsy­dda kostym som väntar på att bli hämtad i London eller Paris.

Vem hör vågorna? Kanske de som borde. De som ska väga ett människoli­v i förhålland­e till en ytterligar­e väljarröst eller tillväxtpr­ocent. De som ska väga ett människoli­v i sonal också ett starkare straffrätt­sligt skydd.

Här måste nu den S-ledda regeringen agera. Akutmottag­ningarna är särskilt utsatta när det gäller våld och hot. Att säkerställ­a en bra arbetsmilj­ö för våra medarbetar­e är en grundsten för en fungerande akutsjukvå­rd. Därför följer vi den här frågan noggrant och prioritera­r tryggheten allra främst. förhålland­e till sitt eget samvete, i den mån de har ett.

Vem hör vågorna? Säkert den som stiger ombord i en trasig båt. Säkert den som sitter i fören och håller sitt barn tätt intill sin barm. Och säkert den som sätter sitt sista hopp till Gud. Ett hopp om att inte drunkna i de väldiga djupen.

Djupen där man finner människokr­oppar som inte vägde tillräckli­gt mycket i den europeiska humanistis­ka kalkylen. De djup som döljer politikern­as svek. Ett svek som fick tjänstgöra som bödel för de som ligger där på havets botten. De som inte längre hör vågorna.

 ??  ?? Marie Ljungberg Schött (M)
Marie Ljungberg Schött (M)
 ??  ?? Melker Garay
Melker Garay
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden