Mitt i Danderyd

Debatt om folkomröst­ning när KF gick in för slutspurt

- Kevin Wedin

Kommunfull­mäktiges sista möte för året sammanfatt­ade 2016 ganska väl: en tunnelförl­äggning av E18 och frågan om kommunen ska blanda sig in i bostadsmar­knaden debatterad­es flitigt.

Årets sista kommunfull­mäktige blev knappast någon lättsam historia – trots julfika som förlängde mötet med 30 minuter.

Sex motioner behandlade­s under kvällen och den som skapade hetast debatt var centerpart­iets motion om att genomföra en folkomröst- ning om att tunnelförl­ägga E18. Men i stället för att debattera huruvida det kan komma att bli en folkomröst­ning eller inte så kretsade största tiden av diskussion­en till mastodontf­rågan: tunnel eller inte tunnel.

– Danderydsc­entern har föreslagit att kommunen ska genomföra omfattande informatio­n till Danderydsb­orna om fördelarna och möjlighete­rna, nackdelarn­a och riskerna med att tunnelförl­ägga E18 och sen genomföra en folkomröst­ning, sa Siv Sahlström, gruppledar­e för centerpart­iet.

Moderatern­as Anders Paulsen hävdade att det var ett populistis­kt utspel från Siv Sahlström. Varpå sverigedem­okraternas Christer Erestål undrade hur moderatern­a ställer sig till en eventuell folkomröst­ning längre fram.

– Min bedömning är att det är alldeles för tidigt att väcka frågan om man ska folkomröst­a i det här. Vi kommer få en sammanstäl­lning av alla remissyttr­anden och sannolikt ha offentliga möten, sa Olle Reichenber­g (M), ordförande i kommunstyr­elsen.

 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? AVSLUT. Under måndagen var det sista mötet i kommunfull­mäktige under 2016. Repliker på repliker på repliker - alla ville ha sista ordet för året.
FOTO: KEVIN WEDIN AVSLUT. Under måndagen var det sista mötet i kommunfull­mäktige under 2016. Repliker på repliker på repliker - alla ville ha sista ordet för året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden