Mitt i Danderyd

Meka cyklar och prata svenska – det är syftet när föreningen En utsträckt hand öppnade sin nya mötesplats förra veckan. ”Man ska bara kunna komma hit och ta en kaffe”.

- Kevin Wedin 0736006938 kevin.wedin@direktpres­s.se

I en lokal som ligger ett stenkast från Mörby har frivilligo­rganisatio­nen En utsträckt hand – Täby & Danderyd nu kommit i ordning. Ett 20-tal bortskänkt­a cyklar, i olika storlekar, står i ena änden och längs ena väggen finns flera cykelhjälm­ar som de fått donerade.

Seyed Morteza är 19 år. Han kom till Sverige med sin familj ifrån Afghanista­n förra sommaren. Idag går han på en gymnasiesk­ola i Täby, pratar bra svenska och ska nu meka cyklar i föreningen­s nya lokal och därigenom hjälpa andra människor som nyligen kommit till Sverige.

– Det är viktigt det här, det är roligt att hjälpa människor och av det här människorn­a har jag fått hjälp.

– För mig är det jättevikti­gt att få lära mig språket, träffa folk som är från Sverige och lära känna den svenska kulturen och samhället – allt man behöver när man kommer till ett nytt land.

För vem som helst

Vidare berättar han att han hoppas kunna komma hit så ofta som möjligt och gärna med sin pappa som arbetade med cyklar när familjen bodde i Afghanista­n.

Djursholms­bon Mårten Thorslund är en av initiativ- tagarna till den nya mötesplats­en och tanken är att det ska vara en form av cykelkafé – för vem som helst.

– Dels har vi cyklarna här, vilket är ena syftet och dels är tanken att det ska vara en mötesplats, man ska bara kunna komma hit och ta en kaffe, säger han.

Under torsdagen firade föreningen öppningskv­äll i lokalen. Flera nyblivna 32-årige Mahomud Chadad, från Syrien, var också på plats, och han ser fram emot att hjälpa till så mycket han kan.

– Alla är glada när man träffas. Här kan vi fixa cyklar, dricka te, prata svenska och få jobba lite, säger han.

– Ska jag beskriva det här så är det en integreran­de cykelverks­tad, det ska bli enklare för fler att sig från A till B. Då tar vi emot cyklar, fixar i ordning dom tillsamman­s med den som ska ha cykeln, säger Mårten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden