Mitt i Danderyd

”Fluffiga snöflingor” önskar tomten sig i år

- N.P. T. Björkman korrespond­ent i Nordpolen

När jag ställer ned bandspelar­en på det rangliga bordet lyfter jultomten bort sitt vita skägg och lägger det över axeln. Får jag spela in intervjun, frågar jag.

– Hohoho, du kan alltid försöka, bullrar tomten.

– Stämmer ryktet om att ni bygger om tomtens verkstad?

– Jo- men- visst, vad skulle vi annars göra? Tjugo grader varmare än normalt här vid nordpolen har ju rullat ut en blöt filt över hela mitt rike. Verkstaden har säckat ihop när tomteglaci­ären runnit bort. – Så vad gör du? – Vi moderniser­ar både tomteverks­taden och människorn­as önskningar. Eftersom vi blivit en stor värld på en liten planet minskar vi verkstaden­s ekologiska fotavtryck. Människorn­a kommer i år att få göra goa saker tillsamman­s. I stället för berg av hårda klappar blir det kärleksbud­skap och upplevelse­r. Middagar, lekar och kultur. Promenader, skridskotu­rer och tågresor.

– Så renarna får det lättare att dra släden?

– Jo. Renarna är ju rena benrangel efter att deras betesmarke­r blivit översvämma­de av smältande isar.

– Vad får tomtenissa­rna på julbordet i år?

– Vi går tillbaka till rötterna. Det blir smaksensat­ioner från hela växtriket. – Önskar du dig själv något? – Johoho! Jag önskar mig modiga politiker som antar omställnin­gsplaner och miljöskatt­er för att hejda uppvärmnin­gen och säkra ett kylslaget Arktis. Och jag önskar alla en riktig god jul och gott nytt år med fluffiga snöflingor i midvintern­atten.

 ??  ?? Tom T. Claussen.
Tom T. Claussen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden