Mitt i Danderyd

Konvertera­de – nu vill hon slå hål på fördomarna

För fem år sedan konvertera­de Nathalie Larsson till Islam. Nu står hon upp för att bära slöja, och försöker slå hål på de fördomar som finns kring religionen.

-

Det är mycket okunskap, och media får muslimer att framstå som arga människor som bara vill kriga, men det är inte det som Islam står för.

Jag har varit troende ända sedan jag var liten, även om min familj inte var särskilt troende. Det var mer att jag trodde att det fanns en gud som vakar över oss. Jag hade en lite tuff barndom och fick en trygghet genom det.

På religionsk­unskapen i gymnasiet ville jag utforska religioner och då fick jag en översikt. När jag började läsa Koranen och forska om Islam kändes det väldigt nära mig, jag delade många värderinga­r redan innan. När jag var i badhuset som liten hade jag täckande kläder och kände att det är min kropp, att jag ska få bestämma vem jag ska visa den för.

När jag berättade för folk att jag tänkte konvertera var det inte glädjerop utan mer ”gud, det här är inte bra”. Mina föräldrar motsatte sig i början. De blev kanske lite chockade, jag hade hållit för mig själv att jag tror på gud. Men det tog inte så lång tid innan de accepterad­e det.

Jag får mycket frågor, jag studerar till jurist och många av mina studiekomp­isar är nyfikna. Det är bättre att folk frågar mig än att de har fördomar. Det är mycket okunskap, och media får muslimer att framstå som arga människor som bara vill kriga, men det är inte det som Islam står för. I Koranen står det att man ska hjälpa varandra. Att det känns som att vi alla är en stor familj som tar hand om varandra är det jag har fastnat för. Men den delen ser inte människor i dag.

Efter att ha läst Koranen några gånger prövade jag att bära slöja. Jag kände mig fylld av energi, sprudlande glad, det var fantastisk­t. Så ja, jag bär slöja. I Koranen står det att både män och kvinnor ska täcka sig, men enligt media är det kvinnofört­ryck. Men det är ett aktivt val, jag har tagit på mig den själv och är stolt över att bära den. I Kristendom­en bär man också täckande kläder, se på nunnorna till exempel. Jag upplever det som att allt fokus och all kritik riktas mot Islam. Men att konvertera är ett av de bästa beslut jag har tagit.

 ??  ??
 ??  ?? Berättat för: Lotten Engbom Foto: Privat
Berättat för: Lotten Engbom Foto: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden