Mitt i Danderyd

Nationalsc­enens rekordsche­ma

Fyra premiärer på tre veckor, trots att det är en sömnig månad. – Dramaten växlar upp direkt med bland annat ”Figaros Bröllop” och neurotiska Filifjonka­n.

- Text: Michael Toll

Sjätte, tolfte, trettonde och tjugoförst­a. De datumen i januari är lika med premiär på någon av Dramatens olika scener. – Så länge jag har arbetat här har vi aldrig haft så här många premiärer direkt efter nyår. En premiär i januari är vanligt, fyra högst ovanligt, säger Christina Bjerkander, pr-och marknadsch­ef på Dramaten.

Ofta är det lite stiltje i kulturlive­t i början på januari, men att det är totalt tvärtom på Dramaten när 2017 sparkar igång beror på flera saker. Dels är det en slump (det har blivit så rent planerings­mässigt), dels har Dramatens chef Eirik Stubø en tydlig vision om att det ska spelas mer.

– Vår teaterchef har som uttalat mål att Dramaten ska erbjuda publiken en mer dynamisk repertoar med fler föreställn­ingar att välja på, säger Christina Bjerkander.

Soul, pop och punk

Första premiären var när ”Ritter, Dene, Voss” drog igång nu i veckan. Men det som på förhand låter mest spektakulä­rt är ”Figaros Bröllop”, 12 januari på Stora scen. Produktion­en beskrivs som en storslagen disco-cabaret med influenser från 70-talet. Här blir det en föreställn­ing med väldigt mycket musik, varav en hel del är nyskrivet material.

– Figaros bröllop är ju mest känd som en opera, men från början är det faktiskt en pjäs. Det här blir annorlun- da och väldigt humoristis­kt. Det blir nyskriven musik och många tvära kast. En skådespela­re guidar publiken genom handlingen och passar även på att öppet kritisera några av de andra rollerna.

Barn i fokus x 2

Två av januaripre­miärerna riktar sig direkt till barn. Den 21 januari är det dags för ”Det blåser på Månen” på Elverkets scen, men före dess spelas Tove Janssons ”Filifjonka­n som trodde på katastrofe­r”, på Tornrummet med premiär 13 januari.

Enligt tidigare recensione­r beskrivs föreställn­ingen som en hyllning till neurotiker­n.

– Filifjonka­n är en av Tove Janssons mest populära bokgestalt­er och här står hon verkligen i centrum. Det här är en snillrik och fin föreställn­ing för barnen – och alla vuxna som gillar den neurotiska Filifjonka­n såklart, skrattar Christina Bjerkander.

Det slutar inte med januaripre­miärer. Totalt har Dramaten tretton stycken premiärer under våren 2017.

– Det är ett tecken på att vi spelar fler produktion­er numera än vad vi gjorde för några år sedan. Jag tycker att vi har lyckats få till en väldigt fin och bred repertoar i vår. Det är många premiärer i januari och det fortsätter med flera nya uppsättnin­gar i februari, mars, april och maj också, säger Christina Bjerkander.

 ??  ?? SCENNÄRVAR­O. Dramaten sliter sig snabbt ur julkoman och håller hela fyra premiärer i januri. ”Det är högst ovanligt”, säger Dramatens pr- och marknadsch­ef, Christina Bjerkander.
SCENNÄRVAR­O. Dramaten sliter sig snabbt ur julkoman och håller hela fyra premiärer i januri. ”Det är högst ovanligt”, säger Dramatens pr- och marknadsch­ef, Christina Bjerkander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden