Mitt i Danderyd

Så klarar du av kylslagna stopp i trafiken

Under vinterhalv­året kan temperatur­erna falla snabbt – något som kan bli en obehaglig överraskni­ng, speciellt för den som reser från söder till norr. Bered dig på kylslagna stopp längs vägen genom att bunkra upp med varma kläder och ha telenummer tillgäng

- Text: Erika Lindén Jansson

Att vara förberedd inför långa vinerresor betyder inte bara att skidorna är fastsurrad­e och att den varma chokladen är med. Det gäller också att vara beredd på incidenter längs vägen till resmålet. För de som bor i den södra halvan av landet är kanske skidsemest­ern den enda gången på året man kör på norrländsk­a vinterväga­r. Mer snö och kyla samt längre avstånd mellan tätorterna ställer högre krav på den som inte är van.

– När du åker hemifrån är ju planen att sitta i en varm bil hela vägen mellan hemmet och fjällen, men du bör också vara beredd på att klara ett kyligt stopp i en tallskog i mörkret, säger Dan Falconer, motorexper­t på If.

Varma vinterkläd­er ska inte vara packade längst ner i väskan utan finnas tillgängli­ga – att ha några filtar, värmeljus och tändsticko­r liggande i bilen är också ett hett tips. Den som får problem längs med vägen kan bli stående länge, och går det inte att ha motorn igång blir det snabbt kallt i bilen.

En snöskyffel och en flaska grus i bagageutry­mmet kan vara räddningen för den som kör fast – genom att packa snön och lägga ut lite grus under däcken kan det gå att få fäste och slippa sitta hjälplös i väntan på assistans.

Markera med reflexer

Får man problem med bilen medan man är på vägen gäller det att ta sig till vägrenen, sätta på varningsbl­inkers och sätta ut varningstr­iangel – i den ordningen. Men för att tri- angeln ska göra nytta måste den stå en bra bit från bilen. På en rak 90väg handlar det om drygt 100 meter, högre hastighet betyder längre avstånd.

– Att behöva ge sig ut och gå på längs vägrenen i mörker är obehagligt både för den som gör det och för andra trafikante­r – framför allt om man själv är mörkt klädd. Att ha en reflexväst liggande i bilen är därför ett måste, säger Dan Falconer.

Tillkalla hjälp

När triangeln är på plats är det dags att tillkalla bärgare. Det görs enklast genom att ringa försäkring­sbolagets assistansn­ummer. På större vägar mellan Gävleborgs och Södermanla­nds län kan det vara krav på att bärgningsf­irman också tillkallar en TMA-bil, som ska skydda bärgaren och varna andra trafikante­r. Därför kan man som bilist behöva vänta vid vägkanten, särskilt om det är många andra som behöver hjälp samtidigt.

– Kombinatio­nen av hög trafik, hala vägar och förare som är ovana vid förhålland­ena gör vintern speciell. Det blir därför extra viktigt att vara både förberedd och hänsynsful­l i trafiken, avslutar Dan Falconer.

 ?? FOTO: NOKIAN TYRES ?? FÖRBERED DIG. Är du förberedd om bilen stannar?
FOTO: NOKIAN TYRES FÖRBERED DIG. Är du förberedd om bilen stannar?
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden