Mitt i Danderyd

Stockholma­re kastar sina barrträd på trottoarer och cykelbanor – trots att det finns ett 20-tal angivna platser där granen kan lämnas för återvinnin­g. I Danderyd föreslår kommunen den mobila återvinnin­gen.

- Andreas Jennische 073-600 69 20 andreas.jennische@direktpres­s.se

En jultraditi­on lika säker som klappar – fast inte alls lika trevlig. Stockholma­res lättja leder år efter år till att uttjänta julgranar slängs ut från balkonger, släpps på trottoaren eller ställs vid närmsta pappersåte­rvinning.

Ett kostsamt och klimat- Fuldumpnin­gen leder till ökat antalet transporte­r för stadens entreprenö­rer som städar gator och torg. Dessutom är det inte säkert att granar som lämnas på fel plats tas om hand för att ge ny energi.

– Enstaka granar som ligger fel återvinner vi inte, säger Susanne Holm.

Trafikkont­oret har mejlat över 3 000 fastighets­ägare i Stockholm för att informera om hur granarna ska slängas och på Stockholms stads hemsida listas alla platser där julträden kan lämnas helt gratis ute på stan. Trots detta börjar ofoget med fulkastnin­g redan den 25 december varje år.

– Det brukar börja direkt efter julafton. Vi har börjat med en särskild logistik för att ta hand om alla granar som ligger på fel plats, säger Daniel Patzelt, arbetschef på Peab Drift och underhåll som sköter gatustädni­ngen åt Stockholms stad.

Kräver mer informatio­n

Enligt honom behövs ännu mer informatio­n om hur trädslänga­ndet ska göras på rätt sätt.

Danderyds kommun hänvisar på sin webbplats till den mobila återvinnin­gsstatione­n. Nästa möjlighet att lämna där sker den 18 januari på Stockhagen­s IP.

 ?? FOTO: STOCKHOLMD­IREKT ?? LATMASKIGT BETEENDE. Någon släppte den här granen på trottoaren längs Karlavägen. Bilden från fredag 30 december
FOTO: STOCKHOLMD­IREKT LATMASKIGT BETEENDE. Någon släppte den här granen på trottoaren längs Karlavägen. Bilden från fredag 30 december

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden