Mitt i Danderyd

Förnya med målade golv

Har du tapetserat om, piffat med gardiner och tyger, ordnat med nya möbler och ändå får du inte till den där rätta känslan? Ibland kan det vara så enkelt som att golvet behöver bytas. Visst kan du lägga nytt, men varför inte testa att måla det gamla?

- Text: Erika Lindén Jansson

Ett slitet golv med repor, märken och fläckar kan dra ner ett helt rum. Men det går att förnya gamla golv med färg. Dessutom kan du få ett originellt och roligt rum när du väljer en lite ovanligare kulör. Såhär gör du för att få ett bra slutresult­at:

Välj färg och kulör

Det finns många olika golvkulöre­r att välja bland, och du kan även göra roliga mönster med hjälp av tejp och schabloner. Tänk på att ett ljust golv ger en känsla av rymd – men behöver hållas efter, och att på mörka golv syns damm tydligare, och det behövs därför mer belysning i rummet. Ta hem prover och testa dig fram bland olika kulörer för att hitta rätt nyans. Fråga i färghandel­n vilken typ av färg som passar ditt golv bäst.

Innan du målar

Samma regler gäller vid golvmålnin­g som vid alla typer av målning; om du är noggrann med förarbetet så kommer du att tacka dig själv. Börja med att städa bort allt damm och tvätta sedan med målartvätt. Tänk på att alltid använda hand- skar. Om du har ett målat trägolv räcker det med att städa och tvätta. Har du däremot ett obehandlat trägolv så bör du även slipa med ett medelfint slippapper för att få bort träfibrer som sticker upp. Parkettgol­v och tidigare lackade trägolv ska också slipas innan målning. Har du ett målat betonggolv så skrapar du bort all lös färg med en stålborste innan du tvättar. Ett obehandlat betonggolv ska vara torrt på ytan och ha härdat i minst en månad.

Dags att måla!

När golvet är tvättat och färgerna färdigblan­dade är det dags att sätta igång! Börja med att maskera golvlister­na. Måla med pensel närmast väggen. Stryk sedan golvet med en roller på skaft. Lägg på färgen jämnt så det inte blir några skarvar och måla hela golvet vid samma tillfälle. Är golvet målat sedan tidigare räcker det att du stryker det två gånger med den färg du valt, oavsett om det är trä eller betong. Är golvet obehandlat ska du börja med att grundmåla. Följ torktidern­a på burken.

 ?? FOTO: ALCRO ?? GRUNDLIGT GOLVARBETE. Gör arbetet ordentligt – du kommer att tacka dig själv.
FOTO: ALCRO GRUNDLIGT GOLVARBETE. Gör arbetet ordentligt – du kommer att tacka dig själv.
 ?? FOTO: ALCRO ?? NY KÄNSLA. Förändra känslan hemma med målade golv.
FOTO: ALCRO NY KÄNSLA. Förändra känslan hemma med målade golv.
 ??  ?? Varför inte testa ett roligt mönster?
Varför inte testa ett roligt mönster?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden