Mitt i Danderyd

HEJ, DJURSHOLM HUR – ÄR LÄGET ?

Var befinner sig Djursholms­borna egentligen? Ja, att det rör sig om Djursholm säger ju sig självt – men bor man ”i” eller ”på” Djursholm? Vi reder ut begreppen.

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

På Djursholm eller i Djursholm, det är en fråga som vi funderat på ett tag. När vi rannsakar tidigare artiklar så kan vi konstatera att vi inte varit riktigt konsekvent­a i vår användning av de två prepositio­nerna. Vi har både skrivit: ”SEB-lokalen på Djursholm” och ” SEB- lokalen i Djursholm”.

Så för att försöka få reda på vad som egentligen gäller, vad folk säger och varför vissa säger I och andra PÅ, begav vi oss till Djursholm för att fråga.

– Man säger ”på” Djursholm, för mig är det helt naturligt. Anledninge­n är ju att det varit ett gods och man bor ”på” ett gods och inte ”i” ett gods. Visst, säger någon ”i” Djursholm så rättar man inte till, berättar en 18-åring som bott hela sitt liv på Djursholm.

Godset Djursholm omnämns första gången 1432 och Djursholms slott ska ha varit godsets huvudbyggn­ad som, när det var som störst, omfattade hela nuvarande Danderyd och Lidingö och delar av Täby.

En äldre variant

Och det är just den geografisk­a anknytning­en till godset, eller slottet, som gjorde att det förr i tiden var vanligare att folk normalt sa ”på Djursholm”. I alla fall enligt språkvetar­en Catharina Grünbaum.

– Man uppfattar numera att man bor i ett villaområd­e och alltså inte i slottets närhet vilket var det som gjorde att man sa ”på Djursholm” förr i tiden, säger hon.

– När Djursholm blev till ett stort villasamhä­lle uppfattade­s det just som ett bostadssam­hälle snarare än några hus som låg nära slottet och då blev det naturligt att säga ”i Djursholm”.

Marga Ståhl bor en knapp kilometer från Djursholms slott och hon tror att uttrycket ”på Djursholm” kan leva vidare tack vare nya lokalbor.

– Det är folk som känner att de vill bli riktiga Djursholma­re och tror man säger ”på Djursholm”. Men jag har bott här sedan 1949 och även då sa de flesta ”i”. Men det finns väl också några gamla reliker som bott här i generation­er där det lever vidare, säger hon.

– Vi säger att vi bor i Djursholm. ”På” kanske signalerar ett finhetstec­ken, men man hör knappt någon säga det nu – det var väl mer förr i tiden, säger Anni och Göran Brywe.

Varför tror du det ses det som ” finare” att säga PÅ Djursholm?

– Det är för att man förr räknade sig som boende i närheten av slottet och då kanske de sågs som lite mer högdragna, språkvetar­en Catharina Grünbaum.

En som tillhör falangen av PÅ-sägare är Kjell Oscarius.

– Jag har alltid sagt ” på Djursholm” och jag vet inte, kanske låter det lite malligt. Man säger ju att man är på en holme och inte i en holme. Men de flesta säger nog ändå i Djursholm.

På-renässans på väg?

Efter att ha frågat runt människor vid torget så vågar vi konstatera att Djursholms torg i alla fall ligger i Djurshom och inte på Djursholm. Men, vem vet – kanske finns det en annalkande renässans för på-sägarna.

– Sånt går aldrig riktigt att veta. Det kan komma ett mode, några inflytelse­rika personer som vill återuppliv­a att man säger ”på Djursholm” och då kan det sprida sig, säger språkvetar­en Catharina Grünbaum.

Det är för att man förr räknade sig som boende i närheten av slottet och då kanske de sågs som lite mer högdragna.

 ??  ??
 ??  ?? Esbjörn King, 7 år, med sin storebror Sixten King, 9 år, har bott I Djursholm sedan 2014. Esbjörn: – Jag vet inte, ”i Djursholm”. Sixten: – Det låter dåligt att säga ”på Djursholm”. ”I Djursholm” låter mycket bättre, men jag tror inte jag hört någon säga ”på”, så jag vet inte riktigt.
Esbjörn King, 7 år, med sin storebror Sixten King, 9 år, har bott I Djursholm sedan 2014. Esbjörn: – Jag vet inte, ”i Djursholm”. Sixten: – Det låter dåligt att säga ”på Djursholm”. ”I Djursholm” låter mycket bättre, men jag tror inte jag hört någon säga ”på”, så jag vet inte riktigt.
 ??  ?? Johan Almqvist, 57 år, har bott i Djursholm i 17 år:– ”I Djursholm” säger man, det är ju så det heter – det är naturligt. Svenska prepositio­ner är allmänt konstiga. Men man säger ju ”på” när det gäller öar, ”på Gotland” till exempel.
Johan Almqvist, 57 år, har bott i Djursholm i 17 år:– ”I Djursholm” säger man, det är ju så det heter – det är naturligt. Svenska prepositio­ner är allmänt konstiga. Men man säger ju ”på” när det gäller öar, ”på Gotland” till exempel.
 ??  ?? Victoria Denie, 42 år, har bott i Djursholm hela livet: – Jag blir nästan irriterad när någon säger på Djursholm. Så länge jag har levt så har man alltid sagt ”i Djursholm”. Min bild är att de som säger på inte är härifrån, men också att det är en gammal tradition. Sen tycker jag det låter obildat.
Victoria Denie, 42 år, har bott i Djursholm hela livet: – Jag blir nästan irriterad när någon säger på Djursholm. Så länge jag har levt så har man alltid sagt ”i Djursholm”. Min bild är att de som säger på inte är härifrån, men också att det är en gammal tradition. Sen tycker jag det låter obildat.
 ??  ?? Kjell Oscarius, 73 år, bor på Djursholm: – Jag har alltid sagt ”på Djursholm” och jag vet inte, kanske låter det lite malligt. Man säger ju att man är på en holme och inte i en holme. Men de flesta säger nog ändå ”i Djursholm”.
Kjell Oscarius, 73 år, bor på Djursholm: – Jag har alltid sagt ”på Djursholm” och jag vet inte, kanske låter det lite malligt. Man säger ju att man är på en holme och inte i en holme. Men de flesta säger nog ändå ”i Djursholm”.
 ??  ?? Catharina Grünbaum.
Catharina Grünbaum.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden