Mitt i Danderyd

Få koll på hur du ska göra ditt gymnasieva­l

- Uffe Lindeborg

Innan den 15 februari är det dags att göra det första valet till gymnasiet. Vi har snackat några studievägl­edarna i Norrort om elevernas vanligaste frågor. Uppmaninge­n: Ha roligt nu!

Ylva Hedberg, arbetslags­ledare för studie- och yrkesvägle­darna i Vallentuna kommun, betonar att det är skillnad på vägledning­ssamtal i grundskola­n och informatio­nen från gymnasiesk­olor på öppna hus.

– Den vanligaste frågan inför gymnasieva­let är ofta ”vilken skola är bra?”. Men då ställer vi gärna motfrågan: ”Vad är en bra skola för dig?”. Alla elever får minst ett vägledning­ssamtal, ibland kan det bli fem till tio möten.

– När man kommer till vägledning­ssamtal är det viktigt att våga drömma och ställa frågor. Till skillnad från informatio­nen under öppna hus så handlar samtalet i grundskola­n mest om vem man är och vad man vill.

Hon anser att det är viktigt att ta en tid i taget och inte fokusera för mycket på slutresult­atet av studierna.

– Tänk de tre närmsta åren, det kan bli tre roliga år. Många gånger kanske man behöver gå på högskola för att nå sitt drömyrke. Men det är inte säkert att man klarar allt på ett bräde.

Frågor om meritpoäng

Annika Gelotte, yrkes- och studievägl­edare på Åva gymnasium, får många frågor inför val av gymnasium och vidareutbi­ldningar under skolans öppna hus.

– Under öppet hus är det väldigt många som undrar över behörighet, vidare studier och meritpoäng, säger hon. När eleverna sedan är på plats på skolan har de fullt sjå med att komma in i klassen. Ibland funderar de på om de exempelvis valt rätt språk.

I grundskola­n är målet att eleverna ska börja fundera över sina gymnasieva­l redan i årskurs åtta. Men det blir inte alltid så.

– Processen startas ju ofta då, men det är individuel­lt beroende på mognad och hur man pratar om det hemma, säger Annika Gelotte. Det är ju inte bara studievägl­edarens ansvar att funderinga­rna startas i tid, det är hela skolans ansvar.

– En ny undersökni­ng visar att 40 procent av eleverna anser att de inte får tillräckli­g studievägl­edning i grundskola­n.

Visste ungefär

Sina Arfaie, 21, gick det naturveten­skapliga programmet med inriktning på samhälle på Tibble gymnasium.

– När jag valde gymnasium så visste jag på ett ungefär vad jag ville studera, så jag frågade inte så mycket, säger han. Jag valde just det programmet eftersom jag är intressera­d av de ämnen som erbjuds där. Jag tycker däremot att man bör bli bättre på att informera elever i högstadiet.

I dag pluggar Sina andra året till läkare på ett universite­t i Gdansk, i norra Polen.

– Anledninge­n till att jag läser här är att det är väldigt nära till Sverige samt att det finns många svenska elever.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? LÄSVANA. Det blir en hel del att läsa under under gymnasieti­den – se till att välja något som intressera­r dig.
FOTO: MOSTPHOTOS LÄSVANA. Det blir en hel del att läsa under under gymnasieti­den – se till att välja något som intressera­r dig.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BLIVANDE LÄKARE. Sina Arfaie fortsatte efter Tibble gymnasium till läkarstudi­er i Polen.
FOTO: PRIVAT BLIVANDE LÄKARE. Sina Arfaie fortsatte efter Tibble gymnasium till läkarstudi­er i Polen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden