Mitt i Danderyd

”Mammobil” ska få fler att undersöka sina bröst

Fler kvinnor ska gå på mammografi. Det tycker landstinge­t, som nu vill införa en ”mammobil” i områden med lågt deltagande.

- Filippa Rogvall 073-600 69 08 filippa.rogvall@direktpres­s.se

Studier visar att det finns ett negativt samband mellan låg inkomst och deltagande i mammografi screening. Även lågutbilda­de, ogifta och utrikesföd­da kvinnor har lägre deltagande.

Därför beslutade landstinge­t på tisdagen att införa en särskild ” mammobil” i Stockholm, en rullande mammografi-mottagning, som ska åka till socioekono­miskt utsatta områden och erbjuda undersökni­ngen direkt i bilen.

– Syftet är att minska trösklarna att gå på mammografi genom att göra det så enkelt och nära som möjligt för kvinnor, säger landstings­rådet Ella Bohlin (KD), som ansvarar för cancer- och kvinnosjuk­vården.

Där människor rör sig

Ambitionen är att bilen börjar rulla till hösten. Först måste man utreda projektets omfattning och kostnader. Tänkta platser är köpcentrum, gallerior och andra platser där många människor rör sig.

– Här behöver vi tänka nytt och innovativt. Människor har helt andra förväntnin­gar på vården idag än igår, detta ska vi leva upp till som landsting, säger Ella Bohlin.

Jämlik vård

Projektet ingår i landstinge­ts Cancerplan för 2016-2019 som betonar behovet av jämlik cancervård. I framtiden tänker man sig också att kompletter­a bilen med gynekologi­sk cellprovta­gning, för att upptäcka livmoderha­lscancer.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? NÄRMARE. Mammografi­n ska vara där kvinnorna är.
FOTO: MOSTPHOTOS NÄRMARE. Mammografi­n ska vara där kvinnorna är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden