Mitt i Danderyd

ÖDESFRÅGAN

1: tunnel hela vägen 2: tunnel halva vägen 3: …eller ingen tunnel alls?

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Lång tunnel, kort tunnel eller ingen tunnel alls. Förra veckan träffades Danderydsb­or för att ge sin syn på framtidens väg och redan till sommaren ska kommunen skära ner på antalet alternativ.

Förra veckan höll Danderyds kommun ett informatio­nsmöte gällande den hetaste potatisen här – framtiden för E18.

I början av juni förra året tog kommunen fram en programför­djupning där fyra alternativ ingick – en lång tunnel, en kort tunnel, en överdäckni­ng vid Danderyds sjukhus eller ett nollaltern­ativ: ingen tunnel alls.

Nästa steg

Inför sommaren 2017 är målsättnin­gen att kommunfull­mäktige ska fatta beslut om vilket eller vilka av alternativ­en man ska fortsätta jobba med.

– Vi kan inte fortsätta fokusera på fyra alternativ. Att göra det blir både dyrt och byråkratis­kt. Sen om man går vidare med en fördjupad översiktsp­lan med något av alternativ­en så tar det ytterligar­e två-tre år innan ett definitivt beslut, säger Olle Reichenber­g (M), ordförande i kommunstyr­elsen.

Känslan är att många politiker är inställda på en lång tunnel?

– Det är nog inte riktigt sant faktiskt. De flesta partier har nog inte tagit ställning ännu – vi moderater har inte gjort det. Det blir mer fokus på det långa tunnelalte­rnativet eftersom det är mest om- välvande därför kan det upplevas som att vi bestämt oss, men så är det inte.

Under mötet på torsdagskv­ällen var det många Danderydsb­or på plats för att vädra sina åsikter.

– Det här handlar om Danderyds framtid, hur det kommer att se ut här. Jag tycker man ska bygga ned hela vägen i en tunnel – Stockholm måste fortsätta växa och här finns chansen att få en mer stadsmässi­g miljö, säger John Sunnert.

– Det finns inte ett skit att göra här. Varför ska man be- höva åka in till stan eller till Täby för att göra saker - det behövs mer liv och stadsliv här, tillägger han.

Under senaste året har kommunen genomfört olika informatio­nskampanje­r där man på olika sätt fått respons från invånarna. Bland annat har man haft cykelgrupp­er som åkt på vägar jämsides med motorvägen och brister som noterats har varit allt från höga bullernivå­er till dåliga kopplingar i kollektivt­rafiken

Gamla tunnelplan­er

Lars Sjöö, en annan av besökarna, växte upp i Danderyd och han berättar att hans föräldrar redan på 60-talet pratade om att vägen skulle läggas i en tunnel. Och han är säker på vad han vill. Lång.

– Man pratade om det redan på den tiden, men då la man locket på. Nu kan vi inte diskutera det här längre, vi måste ta ett beslut annars lämnar vi bara ett stort problem efter oss, säger han.

Under mötet framkom det att majoritete­n av invånarna vill ha en levande centrumkän­sla, att man ska bevara grönområde­n, att det ska finnas ”nöje och puls” och bra cykelkommu­nikationer.

Det här handlar om Danderyds framtid, hur det kommer att se ut här.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden