Mitt i Danderyd

Idén: Du ska cykla som en holländare

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

På Ösbyvägen skissas för en cykelvägsl­ösning som är hämtad från Holland. Den innebär att bilister och cyklister måste dela på cykelbanan vid möte. Men cyklistern­a har företräde.

Vältrafike­rade Ösbyvägen kan bli med cykelväg, inspirerad från Holland via Kungsholme­n.

– Vägen idag är inte lämplig för de över 1 000 cyklister som dagligen passerar här, säger cykelpendl­aren Björn Stenberg.

Ett populärt cykelstråk för arbetspend­lare genom kommunen är längs Ösbyvägen. Vägen är ungefär sex meter bred och på sträckan finns det en kombinerad gång- och cykelbana - något som bidrar till att flertalet cyklister istället använder bilvägen.

– Det är väldigt bra att man gör något på den här vägen. Det är nästan lika många cyklister som bilister som åker här varje dag och vägen idag är inte lämplig för de över 1000 cyklister som dagligen passerar här, säger Björn Stenberg, som cykelpendl­ar genom Danderyd varje dag.

”I smalaste laget”

Under 2017 har tekniska kontoret avsikten att rusta upp vägen för bättre framkomlig­het för cyklistern­a. Senare i mars ska tekniska nämnden fatta beslut i ärendet. Godtar man förslaget så innebär det två nya cykelfält som ska vara 1,25 meter breda på varje sida samtidigt som fordonstra­fiken får dela på ett körfält om 3,5 meter. Får bilisten möte måste man svänga in i cykelbanan, men cyklistern­a har företräde.

– Separation är grundrecep­tet för trygghet, ut- gångspunkt­en är att bilister och cyklister inte ska dela yta. Det här är en kompromiss­lösning när det inte finns plats för att göra en helt separerad lösning, säger Björn Stenberg.

– Förslaget på 1,25 meter är i det smalaste laget, det går inte att cykla om någon annan utan man kommer behöva cykla ut i körfältet.

Gillas – av cyklister

Den här modellen av cykelbanor tar sin inspiratio­n ifrån Holland och 2015 provades det för första gången i Stockholm. Utefter Kungsholms­strand testade man först cykelbanan på prov för att sedan göra den permanent.

Under försöket på Kungsholme­n fick Stockholms stad kritik för att ha tagit hänsyn till bilisterna.

– Ska man generalise­ra så tycker de flesta cyklister som vi har frågat att det har varit bra, medan bilisterna tycker det är dåligt och blivit krångligar­e, sa en av utredarna då.

Utgångspun­kten är att bilister och cyklister inte ska dela yta. Det här är en kompromiss­lösning när det inte finns plats för att göra en helt separerad lösning

 ?? FOTO: BJÖRN STENBERG (MONTAGE) ?? NYA BANOR PÅ VÄG? Så här kan det komma se ut på Ösbyvägen. Bilden är ett montage.
FOTO: BJÖRN STENBERG (MONTAGE) NYA BANOR PÅ VÄG? Så här kan det komma se ut på Ösbyvägen. Bilden är ett montage.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden