Mitt i Danderyd

Här tar alla emot en utsträckt hand

En pensionera­d språklärar­e med nära 40 års erfarenhet och Täbys första båtflyktin­gfamilj. Det är grunden till den ideella föreningen En utsträckt hand – Täby och Danderyd, som hjälper nyanlända att skapa ett liv i Sverige.

- Lotten Engbom

Jag blir för känslomäss­igt engagerad, det äter upp mig. Men det finns så mycket annat man kan göra.

I mars 2015 kom den första båtflyktin­gfamiljen till Täby och Täbybon Christine Valleskog åkte för att träffa dem.

– De hade en fin lägenhet, men inga möbler, så vi fick stå upp och dricka te. Deras lilla pojke var så ledsen. Han var rädd att det inte skulle kunna bli ett hem, att de inte skulle kunna leva där.

Pojkens förtvivlan gick inte att skaka av sig. Väl hemma bestämde sig Christina för att det måste gå att göra något. Sagt och gjort - via sin Facebook la hon ut efterlysni­ngar efter möbler. Svaren från människor som ville hjälpa till droppade in - och bollen var satt i rullning.

– Det var kanske sju, åtta familjer i Norrort som fick hjälp av oss den våren, säger hon.

Efter sommaren, då många fler människor anlände till Täby, insåg Christine att de behövde bli fler. De slog ihop sig med två andra nätverk i Täby och i slutet av oktober 2015 föddes ” En utsträckt hand”.

Ett personligt mottagande

I dag jobbar Christine själv med mottagande verksamhet och åker runt och träffar nyanlända i Täby och Danderyd.

– Vi gör ett första socialt besök, dricker te och pratar, ett personligt mottagande helt enkelt, säger hon.

– Dessutom har vi möbelgrupp, löpgrupp, fadderproj­ekt och träffar här på Träffpunkt åtta ( Kemistväge­n, Täby). Vi planerar att komma igång med matlagning­sgrupp och pysselgrup­p. Vi känner att vi fyller en funktion.

De hoppas att deras rörelse kan sprida sig över landet.

– Tanken är att vem som helst kan ta efter, vi har lagt en stomme nu, säger Karolina Stenqvist, ordförande i föreningen.

För Karolina passar det bättre att hjälpa till genom att ha kontakt med kommuner och andra myndighete­r än att hela tiden träffa folk.

– Jag blir för känslomäss­igt engagerad, det äter upp mig. Men det finns så mycket annat man kan göra, säger hon.

Det var efter ett besök på Centralen hösten 2015, när de första stora flyktingst­römmarna kom, som hon sökte upp En utsträckt hand.

– Att stå där och se de där människorn­a, säger Karolina och får ta en paus för att torka tårarna.

– Då såg jag framför mig hur det hade varit för mig och min familj, mina barn. Jag har jättesvårt att inte engagera mig, och ännu mer måste jag göra det när världen ser ut som den gör.

”Flyttade hem till mig”

En annan av grundpelar­na i föreningen är Francisco ”Kicko” Munoz, vars liv också tog en vändning hösten 2015.

– Jag stötte på en mamma och dotter från Homs i Syrien. Det resulterad­e i att de flyttade hem till mig i Täby och bodde där i fyra månader, säger han.

Nu är han ansvarig för den sociala delen i En utsträckt hand och är ansvarig över den verksamhet som drog i gång i oktober i lokalen Kemistväge­n. För Kicko är det viktigt att alla Täbybor är välkomna dit.

– Det finns så otroligt mycket volontärer som inte vet hur de ska hjälpa till. Hit ska en Täbyfamilj, föräldrar och barn, kunna komma och spela spel, pingis, prata svenska, säger han.

– Vi kan samtidigt lära oss mycket av de här människorn­a.

För Kicko har arbetet med föreningen, och att hjälpa människor i en utsatt situation, blivit en hobby. Något han måste göra.

– De är vanliga människor, fast från andra kulturer och med andra livsöden. Vi måste satsa på att få in dem i samhället, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? Mer informatio­n om föreningen finns på Facebook - sök ”En utsträckt hand – Täby & Danderyd” ÖVNING. Adriana Jiménez har sökt sig till En utsträckt hand för att hjälpa till. Här hjälper hon Nasal och Anfel, som bor på Täby Park hotell, med svenska...
FOTO: LOTTEN ENGBOM Mer informatio­n om föreningen finns på Facebook - sök ”En utsträckt hand – Täby & Danderyd” ÖVNING. Adriana Jiménez har sökt sig till En utsträckt hand för att hjälpa till. Här hjälper hon Nasal och Anfel, som bor på Täby Park hotell, med svenska...
 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? ELDSJÄL. För Francisco ”Kicko” Munoz, som är den som ansvarar för träffarna på Kemistväge­n på torsdagar, är det en självklarh­et att engagera sig.
FOTO: LOTTEN ENGBOM ELDSJÄL. För Francisco ”Kicko” Munoz, som är den som ansvarar för träffarna på Kemistväge­n på torsdagar, är det en självklarh­et att engagera sig.
 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? ROLIGT. Wanasa, 4, gillar att komma till lokalen på Kemistväge­n för att leka.
FOTO: LOTTEN ENGBOM ROLIGT. Wanasa, 4, gillar att komma till lokalen på Kemistväge­n för att leka.
 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? STARTADE. Christine Valleskog är kvinnan bakom ”En utsträckt hand”.
FOTO: LOTTEN ENGBOM STARTADE. Christine Valleskog är kvinnan bakom ”En utsträckt hand”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden