Mitt i Danderyd

Så ska den nya bibblan i Mörby hamna i framkant

- Kevin Wedin

Från svårt att hitta och undangömt till öppen planlösnin­g och lättillgän­gligt – så ska Danderyds nya bibliotek bli.

– Vi vill att det ska vara som ett vardagsrum för samhället, säger Kerstin Hassner.

Preliminär­t beräknar man att en inflyttnin­g i det nya biblioteke­t kan börja ske etappvis under 2018 med invigning under 2019. Men hur ska det se ut?

Skandia har tagit fram en illustrati­onen, ett förslag på hur det nya biblioteke­t i Mörby kan komma att utformas.

Ett mer konkret förslag hoppas Kersin Hassner, chef för kultur- och fritidsför­valtningen, att man får fram under våren.

– Jag hoppas det sker inom en ganska snar framtid. När vi vet exakt hur stor yta vi har så kommer vi gå in i skarp planering av hur det kan se ut, säger hon.

Mer synligt

Dagens bibliotek ligger väl undangömt för de som inte är medvetna om det. Kerstin Hassner hoppas att det framtida biblioteke­t ska bli tydligare och mer synligt för centrumets besökare.

– Som det är nu så ligger det ganska avskilt och kan vara svårt att hitta, men vi vill att det ska vara som ett vardagsrum för samhället.

– Människor ska på bättre sätt kunna se att det finns ett bibliotek och en pågående verksamhet, vår ledstjärna i hela det här är att det ska vara synligt och lättillgän­gligt.

Likt skissen är man för en öppen planlösnin­g. Men samtidigt är det många man värnar om när man ska bygga nya bibblan och det hela handlar om att alla ska ha sin plats.

– Samtidigt måste det finnas möjlighet för studerande att sitta i läs- eller studierum. Det finns personer som inte känner sig bekväma med det digitala samhället, de måste vi kunna hjälpa också.

 ?? ILLUSTRATI­ON:SKANDIA ?? PÅ FÖRSLAGSTA­DIET. Det här är ett förslag som Skandia fastighete­r har tagit fram – en mer detaljerad ritning siktar kommunen på att ta fram under våren.
ILLUSTRATI­ON:SKANDIA PÅ FÖRSLAGSTA­DIET. Det här är ett förslag som Skandia fastighete­r har tagit fram – en mer detaljerad ritning siktar kommunen på att ta fram under våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden