Mitt i Danderyd

”Vi lever i en bubbla här i Sverige”

- Kevin Wedin

Nyligen var ett dussin elever från Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm på studieresa i Tanzania. Vi träffade tre av eleverna som berättade om deras önskan om att åka tillbaka men också se till att fler får det bättre.

Efter nio dagar i Tanzania kom Viktor Rydbergs tolv gymnasiele­ver hem i söndags. Där har de varit för att studera ekonomiska och humanitära förhålland­en i landet för att kunna jämföra med hur det ser ut i Sverige.

Sara, Alexandra och Isabel är tre av eleverna som var med på resan. Och bland annat har de besökt ” Barbro Johansson Model Girls Secondary School” – en internatsk­ola, som fått sitt namn från den svenske missionäre­n Barbro Johansson, för unga kvinnor.

– Några av eleverna från Tanzania hälsade på oss här nu i december och vi var värdfamilj­er åt dem då. Och nu var det vår tur att lära känna deras kultur, säger Sara Mannerford.

Sverige och Tanzania är, minst sagt, två vitt skilda länder. Men hur stora är egent- ligen olikhetern­a mellan ungdomarna?

– Alltså de är helt vanliga ungdomar, när de är hemma så gör de samma saker som vi gör ofta – kollar på samma serier, lyssnar på samma musik och socialiser­ar sig på samma sätt, tillägger Sara.

Vill synliggöra

Men under resans gång väcktes något annat inom ungdomarna – något som de nu vill förmedla och synliggöra för sina skolkamrat­er och andra Danderydsb­or.

De berättar om hur de besökte barnhem med barn som är drabbade av fysiska och psykiska funktionsn­edsättning­ar. Barn som lämnats övergivna.

– Jag hade tagit med mig en del gamla leksaker att lämna bort, när vi kom dit så hade jag bara ett hopprep kvar. När förestånda­ren tog emot det var det som det vore det finaste hon någonsin fått, säger Isabel.

– Man lever som i en bubbla här i Sverige. Man måste göra något – det går inte bara att sitta och titta på. Det är nästan så man mår illa över hur man har det här egentligen, säger Sara.

Nu vill de starta en insamling för att kunna förbättra livet för fler barn i Tanzania. Allt från oanvända kläder, överblivet skolmateri­al, leksaker och pengar för olika ändamål.

– Vi har en förhoppnin­g att tjäna ihop så mycket pengar att vi kan se till att en student har möjlighet att gå på Barbro Johansson-skolan. Det kostar 20 000 kronor per år, säger Alexandra.

– Sen besökte vi en skola på landsbygde­n och där delar 57 elever på en lärare, så en förhoppnin­g är att kunna samla in pengar för att skolan kan anställa fler, säger Isabel.

Håller presentati­on

Senare under våren ska eleverna hålla en presentati­on över sitt arbete för hela skolan och allmänhete­n. Och enligt dem finns det en stor potential att nå ut med sitt budskap till flera av skolans elever. Själva har de redan börjat diskutera om att de gärna vill åka tillbaka.

– Jag tror att få vet hur det egentligen är och vi vill visa hur mycket som behöver göras, sprida budskapet helt enkelt, säger Isabel.

 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? HEMMA IGEN. Eleverna Alexandra Sandberg, Isabel Johansson och Sara Mannerford var tre av eleverna som var i Tanzania och alla hoppas någon gång åka tillbaka.
FOTO: KEVIN WEDIN HEMMA IGEN. Eleverna Alexandra Sandberg, Isabel Johansson och Sara Mannerford var tre av eleverna som var i Tanzania och alla hoppas någon gång åka tillbaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden