Mitt i Danderyd

Galoppen eller Täby park – är ett namnbyte på gång?

- Tomasz Pozar tomasz.pozar@direktpres­s.se

På samma sätt som Vreten döptes om till Solna strand vill flera byggherrar byta namn på stationen längs Roslagsban­an i Täby. Men det kan bli dyrt, menar kommunens planchef.

I flera år stred byggherrar i Solna för att gnugga bort ”Vreten” ur samtiden genom att få till stånd ett namnbyte av tunnelbane­stationen till ”Solna strand”. SL gick till slut med på ett nytt dop men med krav på fastighets­ägarna att själva stå för kostnadern­a.

På samma sätt ska du inte bli förvånad om du i framtiden kommer stiga av vid Täby Park och inte Galoppfält­et. Byggherrar som ska skapa den helt nya stadsdelen i Täby vill nämligen se ett byte längs Roslagsban­an, berättar Helena Purmonen, kommunens t.f. planchef för Täby park.

– Det är inget som är beslutat i dagsläget, men frågan har diskuterat­s, säger hon.

Det är alltså långt ifrån klart att det faktiskt blir ett namnbyte och Helena Purmonen påminner att det kan bli en dyr historia. Skyltar ska ju inte bara bytas ut här i Täby utan alla informatio­nstavlor måste förändras - ett kostsamt hästjobb.

Vad kan vara negativt med ett namnbyte?

– Det finns några som vill behålla historien. Å andra sidan kan man säga att ju mer tid som går desto mindre kommer folk att förknippa platsen med galoppbana­n. Ett namnbyte är ett sätt för att lättare hitta till det nya området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden