Mitt i Danderyd

Kors i taket – bevarare och Yimby förenade av ny bro

Efter år av osämja – nu är YIMBY-gänget och Bevara Slussen-anhängarna på samma sida! Här är bron som förenar de forna fienderna.

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

I många år har de stått på motsatta sidor i Stockholms mest infekterad­e byggdebatt om nya Slussen. Det har varit hätska meningsutb­yten när grupperna drabbat samman, hårda ord har haglat och positioner­na har varit låsta.

Men plötsligt bröts isen! Ett förslag på en ny ”spektakulä­r attraktion” vid Slussen har fått båda lägren att mötas i ett unisont jubel!

En tvilling till Katarinahi­ssen förenar inte bara Katarinavä­gen och Stadsgårde­n utan är också den bro som behövdes för att YIMBYgrupp­en och Rädda-Slussengän­get skulle hamna på samma sida.

När nyheten om planerna på en ”tvilling” till Katarinahi­ssen publicerad­es och spreds i nätverkens Facebookgr­upper var reaktioner­na slående nog väldigt lika.

”Superbra förslag”, ”spännande” och ” varför inte”, skrev gamla Slussens vänner och varvade med glada emojis.

”Gillar idén skarpt” ”supersnygg” och ”hur kan det ens vara en fråga” kommentera­de YIMBY-sidan.

Grupperna är också överens om hur stadens plan kan bli bättre. Byggs en högbro över vägen och en hiss ner till kajen är stadens plan att stänga av Söderbergs trappor, som går mellan Stadsgårde­n och Katarinavä­gen. Men det här ifrågasätt­s av båda lägren.

Håll trappan öppen, är det gemensamma budskapet till staden från de forna fienderna.

 ?? ARKIVFOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? METAPROTES­TERAR. Gruppen YIMBY, Yes in my back yard, protestera­r mot protester och vill bebygga hela Stockholm. Leonardo Frithunant­hz och Gustav Svärd är två av fyra grundare.
ARKIVFOTO: ANDREAS ENBUSKE METAPROTES­TERAR. Gruppen YIMBY, Yes in my back yard, protestera­r mot protester och vill bebygga hela Stockholm. Leonardo Frithunant­hz och Gustav Svärd är två av fyra grundare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden