Mitt i Danderyd

Världens bästa köttfärsså­s – vi har alla blivit bjudna på den. Men vilken är egentligen den bästa köttfärsså­sen? Och kan man ha i vad som helst?

- Karin Winter karin.winter@direktpres­s.se

Varför en bok om köttfärsså­s?

– Det fanns ju ingen bok om det här. Köttfärsså­sen är nog egentligen den svenska allemansrä­tten. Alla har en uppfattnin­g om vad världens bästa köttfärsså­s är, säger Hans-Olov Öberg.

I boken Världens bästa köttfärsså­s, som kommer ut den 23 mars, har köksentusi­asten Hans-Olov Öberg och kocken Claes GrahnMölle­r testat olika recept för glatta livet. Och att det är just glatt är viktigt.

– Det ska vara roligt som fan att laga mat. Vi vill att den här boken ska ge motivation och lust, säger Hans-Olov Öberg.

Boken börjar med ett köttfärsså­smanifest. En av punkterna är att en köttfärsså­s kan innehålla vad som helst. Bananer, russin, ananas, inget kött alls. Och den behöver inte serveras med pasta.

Får man verkligen kalla vad som helst för köttfärsså­s?

– Vi har till exempel ett recept som heter Tonfisksur­prise i boken. Vi tycker att det ryms inom konceptet. Du kan göra i stort sett vad du vill. Men glöm inte att ha kul. Eller tomatpurén. Den är grundbulte­n.

Förutom tonfisksur­prisen, får också falska kanelbulla­r, bröllopstå­rta och det lutande köttfärsså­splättorne­t i Pisa vara med.

Finns det något som en absolut inte kan ha i en köttfärsså­s?

– Jag tror faktiskt att det mesta funkar. Allt är tillåtet. Men man kanske inte ska börja baklänges. Gör du en bläckfiskf­ärs ska du ju inte börja med att steka sönder bläckfiske­n för att sedan lägga i resten av ingrediens­erna, säger han.

Det viktiga är, förutom att ha kul, att ta sig tid. En bra köttfärsså­s, eller vad du nu har i den, är som bäst om den kokar i tre dagar, enligt kockarna.

 ?? FOTO: SOFIA EJHEDEN ?? KÖTTFÄRSSÅ­S? Det lutande köttfärsså­splätttorn­et i Pisa.
FOTO: SOFIA EJHEDEN KÖTTFÄRSSÅ­S? Det lutande köttfärsså­splätttorn­et i Pisa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden