Mitt i Danderyd

Trots hotellboom – stan saknar rum

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

Nya hotell poppar upp hela tiden i stan och på Brunkeberg­storg öppnar tre stycken i år. Trots det kommer det saknas minst 1 500 hotellrum i Stockholm under de närmaste åren.

13,5 miljoner nätter tillbringa­des på hotell i Stockholm under 2016 vilket är mer än en fyraprocen­tig ökning jämfört med året innan. Sedan 1998, då 6,8 miljoner hotellnätt­er tillbringa­des i Stockholm, har antalet ökat stadigt.

– Det är snart 20 år utan avbrott och takten har ökat de senaste åren. Fler reser vilket är en generell trend som vi märker av på fler platser än i Stockholm. Behovet av hotellplat­ser påverkas lite av om vi har ett stor internatio­nell kongress eller möte i staden men den stora förklaring­en till ökade gästnätter är att fler turister hittar hit, säger Thomas Andersson, vd för Visit Stockholm.

Det byggs nya hotell för att möta behovet. Fyra av dem byggs på Norrmalm. Om två veckor öppnar två nya hotell på Brunkeberg­storg: At Six och Hobo. Båda i Nordic Choice Hotels regi. Och i september öppnar Scandics nya Downtown Camper, mittemot i den byggnad som tidigare rymde Sergel Plaza.

Nästa sommar beräknas det nya designhote­llet på Gävlegatan i Sigurd Lewerentz gamla Philips-hus vara klart. Det rymmer 242 rum fördelat på 9500 kvadratmet­er och innergårde­n öppnas upp för allmänhete­n. Nobis, som bland annat har Miss Clara hotel på Sveavägen, kommer att driva det nya hotellet.

Brist på rum

I dag råder brist på hotellrum i Stockholm.

– Vi får säga nej till bra affärer vissa delar av året. Då räcker inte kapacitete­n till eller så blir det för dyrt. När efterfråga­n är större än tillgången trissas priserna upp och en del väljer att åka någon annanstans, säger Thomas Andersson.

Fram till 2020 planeras en ökad kapacitet med 3 700 hotellrum i Stockholms stad, enligt Stockholms hotellrapp­ort 2016. Men det är minst 1 500 för få, enligt Thomas Andersson.

– Även om man tar hänsyn till projekt som genomförs och de planer som finns så fattas det 1 500 rum, egentligen snarare ännu fler eftersom tillväxten går snabbare än vår tidigare prognos.

Hur jobbar ni för att få till fler hotellplat­ser?

– Stockholms stad är en stor markägare. Vi samverkar med stadsbyggn­ads-, exploateri­ngs- och fastighets­kontoret i en hotellgrup­p och tittar på vad vi kan göra för att se till att mark anvisas för hotell. Invest Sthlm jobbar med att intressera nya hotelloper­atörer för att etablera sig i Stockholm, säger Thomas Andersson.

Vi får säga nej till bra affärer vissa delar av året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden