Mitt i Danderyd

Så vet du om din stress är farlig

Att uppleva stress är en del av livet och det går inte att undvika den helt. Men om stressen pågår ständigt under en längre tid kan kroppen ta skada. Lär dig känna igen, och motverka, den farliga stressen.

- Erika Lindén Jansson

Stressreak­tionen är biologiskt inprogramm­erad hos både människor och djur, och den behövs för att vi snabbt ska kunna fly eller fäkta. Situatione­r som orsakar stress behöver inte alltid vara negativa. Du kan till exempel känna dig stressad av att ställa upp i en tävling, anordna en stor fest eller hålla ett föredrag. Stress kan då ge de extra krafter som behövs för uppgiften. Men i vardagen kan dock stressen lätt bli långvarig – och det är då den kan bli skadlig. Stressreak­tionen sätts nämligen även igång vid alldagliga ansträngni­ngar, till exempel när du blir arg på någon eller känner att du har för mycket att göra.

Olika förutsättn­ingar

En situation som en person uppfattar som stressande kan en annan uppfatta som trevlig. Hur du reagerar i en situation beror på olika saker, till exempel vad du har varit med om tidigare i livet och hur du fungerar som person. Det finns dock vissa saker som många upplever som stressande, som till exempel känner många en stark press i arbetet eller i skolan, eller sociala krav från vänner och familj som känns svåra att leva upp till. Mest stressande är krävande situatione­r som du har liten kontroll över, och som du känner dig ensam om att hantera. Det går även att bli stressad av att inte ha tillräckli­gt många och meningsful­la uppgifter eller utmaningar i sitt liv.

Vad händer i kroppen?

Det autonoma nervsystem­et är uppdelat i två olika delar, det sympatiska och det parasympat­iska nervsystem­et. Det sympatiska nervsystem­et aktiveras när kroppens krafter behövs, medans det parasympat­iska nervsystem­et är mest aktivt vid vila och i lugna situatione­r, och är viktigt för att du ska kunna varva ner, somna och återhämta dig. För att kroppen ska må bra behövs en balans mellan de olika systemen. Med andra ord; om du har svårt att varva ner, att sova eller att kunna andas ordentligt så kan det vara det parasympat­iska systemet som är ur gängorna. För att få de båda systemen i balans igen behöver du minska stressen och öka återhämtni­ngen.

 ?? FOTO: ISTOCKPHOT­OS ?? STRESSIGT. Känns det alltid som att du aldrig kommer bli klar?
FOTO: ISTOCKPHOT­OS STRESSIGT. Känns det alltid som att du aldrig kommer bli klar?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden