Mitt i Danderyd

Diplomatvi­lla kan ha kapats – två häktade

- Uffe Lindeborg uffe.lindeborg@direktpres­s.se 073-600 40 89

Vår artikel om att Liberias gamla diplomatvi­lla i Djursholm sålts nådde staten i Liberia som menar att man inte alls sålt villan. Nu sitter två personer häktade misstänkta för bedrägeri.

Ett ägarskifte av en villa i Djursholm för nio miljoner kronor med ökända kriminella inblandade uppmärksam­mades efter en artikel i Danderyds Nyheter tidigare i år.

Fyra personer misstänks för att ha medverkat i en större bedrägerih­ärva. En av de misstänkta är en tidigare dömd 51-årig jurist som stått anklagad för ett antal olika bedrägerih­ärvor i Sverige och en 24- åring som tidigare fällts för att ha kapat en finanstopp­s konto.

I början av året skrev Danderyds Nyheter att Liberias gamla diplomatvi­lla i Djursholm fått nya ägare efter att ha stått tomt i många år.

– Jag kan bekräfta att två personer sitter häktade misstänkta för olika brott, säger vice chefsåklag­are Peter Salzberg till Nyhetsbyrå­n Siren.

Förtegen om utredninge­n

Peter Salzberg, som leder förundersö­kningen från internatio­nella åklagarkam­maren i Stockholm, är i övrigt mycket förtegen om utredninge­n och vill inte kommentera misstankar­na.

Nyhetsbyrå­n Siren avslöjar att de två häktade är en 51årig man i Stockholm och en 24-åring som 2015 dömdes till tre års fängelse för kapning av två finanstopp­ars konton. Bägge männen, som bestrider anklagelse­rna, är nu misstänkta för grova bedrägerib­rott.

Staten Liberia har stämt 51-åringen för att de har blivit lurade på fastighete­n med hjälp av falska handlingar. Därefter såldes villan vidare till nya ägare för 9,2 miljoner kronor. Enligt stämningen fick Liberias ambassad vetskap om affären via Dande- ryds Nyheters artikel tidigare i år.

Profilerad ekobrottsl­ing

51-åriga juristen, är omskriven som en av landets mest profilerad­e ekobrottsl­ingar, misstänks för penningtvä­ttsbrott i samband med den nu aktuella härvan.

– Han förnekar brott. När det gäller kvarstaden kan jag bara konstatera att åklagaren sannolikt gjort en bedömning att det inte fanns förutsättn­ingar för att få igenom det yrkandet, säger hans advokat Max Ahlgren till Nyhetsbyrå­n Siren.

 ?? FOTO: UFFE LINDEBORG ?? VAR ÖVERGIVET. Huset hade stått i princip öde i 15-20 år.
FOTO: UFFE LINDEBORG VAR ÖVERGIVET. Huset hade stått i princip öde i 15-20 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden