Mitt i Danderyd

Att vara vänster i Djursholm: ”Det är aldrig meningslös­t”

248 personer röstade på Vänsterpar­tiet i det senaste kommunvale­t i Danderyd. Här berättar vänsterpar­tisten Marina A Davidsdott­er om hur det är att jobba i motvind i superblåa Djursholm.

- Berättat för: Kevin Wedin | Foto: Rolf Andersson

Jag har ju bott här i nästan 30 år. De senaste två åren har jag bott i Norra Djurgårdss­taden men så fort jag finner en ny bostad här så är jag tillbaka i Djursholm. Jag sitter i styrelsen för Vänsterpar­tiet Täby-Danderyd. Eftersom vi i de här två blåa kommunerna inte har så många medlemmar så håller vi ihop. Men intentione­n är att Danderyd ska ha ett självständ­igt vänsterpar­ti.

För ungefär 25 år och ungefär tio år fram satt jag i fullmäktig­e för miljöparti­et här i Danderyd och var gruppledar­e. Sen tyckte jag MP gick lite för mycket till höger för att jag skulle känna mig bekväm. Och för ungefär fem år sedan började jag engagera mig lokalt för Vänsterpar­tiet. Det är ju givetvis en utmaning - att vara grön till att bli röd här i blåa Danderyd, men jag gillar utmaningar.

Det finns en väldigt god stämning oss politiker emellan. Jag är kompis med moderatern­a, till exempel, men jag tror väldigt mycket handlar om hur du är som person. Jag säger att vi ska bygga broar och inte stänga dörrar. Det finns ju radikala vänsterpar­tister som inte alls vill umgås med moderater – men vi kan inte hålla på så, annars får vi aldrig en bra dialog.

Det är aldrig meningslös­t, det finns många som säger ”nej, det här går inte, vi kommer inte få tillräckli­gt med röster”, men jag skulle inte klara av att jobba politiskt och tänka så. ”Går det inte på det ena sättet så går det på det tredje”, som min mamma brukade säga.

Jag har ju bott här så länge, känner varenda gatsten och älskar naturen här. Och här har jag möjlighet att öppna fler dörrar än på andra ställen där Vänsterpar­tiet redan är befäst. Så målet är att vi ska sitta i kommunfull­mäktige nästa mandatperi­od och vara med och påverka i borgerliga Danderyd.

Det finns en väldigt god stämning oss politiker emellan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden